Медичний огляд водіїв: коли проходити

Будьте пильні, якщо на вашому підприємстві працюють водії

Коли водії мають проходити медичний огляд

Попередній медогляд

Попередньому медогляду підлягають кандидати у водії для отримання права на керування транспортним засобом.

Періодичний медогляд

Періодичному медогляду підлягають водії транспортних засобів для підтвердження права на керування транспортним засобом:

Вік

Періодичність

до 55 років (включно)

1 раз на 10 років

від 56 до 75 років (включно)

1 раз на 3 роки

від 76 років

1 раз на рік

Водії, які виконують роботи з перевезення пасажирів та вантажів, підлягають періодичному медичному огляду один раз на рік.

Щозмінний передрейсовий та післярейсовий медогляд

Щозмінному передрейсовому та післярейсовому медоглядам підлягають водії транспортних засобів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб-підприємців, що здійснюють перевезення пасажирів та вантажів (далі – перевізник).

Як організувати передрейсові медогляди водіїв

Позачерговий медогляд

Позачерговому медогляду підлягають водії транспортних засобів перевізника за направленням власника або посадової особи, що відповідає за експлуатацію транспортних засобів перевізника, за інформацією медпрацівника про стале погіршення стану здоров’я водія, що перешкоджає безпечному керуванню транспортним засобом, а також на вимогу та/або за рішенням уповноваженої посадової особи Державтоінспекції за наявності підстав.

Водій власного транспортного засобу у разі погіршення стану здоров’я, якщо це перешкоджає безпечному керуванню транспортним засобом, також повинен вжити відповідних заходів для безпечного керування транспортним засобом.

Хто проводить медогляд та хто і де це фіксує

Попередній, періодичний та позачерговий медогляди проводяться у ЗОЗ медкомісією.

За результатом проведення попереднього, періодичного та позачергового медичних оглядів видається Медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом.

Щозмінні перед рейсові та післярейсові медогляди водіїв транспортних засобів здійснюються лікарями лікувального профілю та/або молодшими медичними працівниками з медичною освітою за спеціальністю «сестринська справа», «лікувальна справа».

Медичний огляд працівників: практичні аспекти проведення

За результатом попереднього (періодичного) медогляду медична комісія видає медичну довідку, результати проведеного передрейсового та післярейсового медичного огляду заносяться до Журналу щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв. У разі відмови водія від проходження позачергового медичного огляду перевізник зобов’язаний вжити заходів щодо недопущення водія до керування транспортним засобом відповідної категорії.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді