Інспектори праці масово виявляють неоформлених «стажистів»

Безоплатне стажування порушує законодавство про працю і спричиняє штраф

Хроніки перевірок Держпраці

Посадові особи Управління Держпраці перевірили у центрі міста Кременець заклад організації харчування, у якому здійснює підприємницьку діяльність фізична особа-підприємець, та виявили 3 неоформлених працівників.

Як проходять перевірки з праці

Було з’ясовано, що роботодавець використовував працю 4 найманих працівників, із яких 3 – працювали у нього без оформлення трудових відносин. Неоформлені працівники проходили так зване «стажування» у суші-барі на посади: кухаря, офіціанта та касира. Інспектори праці розпорядчим документом зобов’язали суб’єкта господарювання узаконити трудові відносини з найманими працівниками.

Посадові особи Управління Держпраці перевірили суб’єкта господарювання, який здійснює підприємницьку діяльність у гаражному приміщенні шиномонтажу, розташованого на виїзді з міста Чорткова.

Під час перевірки інспектори праці виявили та задокументовали факт виконання трудових функцій 4 працівниками з ремонту та обслуговування транспортного засобу, який знаходився на території гаражного приміщення. Автомаляр та троє підсобних робітників, згідно письмових пояснень підприємця, працювали у нього на умовах так званого “стажування”.

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

За використання незадекларованої праці до роботодавця вживаються заходи відповідно до наданих повноважень. Окрім того, розпорядчим документом інспектори праці зобов’язали суб’єкта господарювання узаконити трудові відносини з найманими працівниками.

Під час перевірки фізичної особи-підприємця у Кропивницькому за місцем діяльності у студії нігтьової естетики було виявлено за роботою майстра, яка повідомила, що стажується і в подальшому планує зареєструватися як фізична особа-підприємець.

Аналогічно, ще в одному салоні краси міста стажувалась майстер манікюру. Інший підприємець в обласному центрі, використовував працю стажистів у закладі сфери ресторанного господарства. Під час перевірки за так званим стажуванням виявлено офіціанта та двох кухарів.

Допуск до роботи стажиста під час перевірки його кваліфікації та навиків роботи без укладення трудового договору і без оплати його праці є порушенням законодавства.

Управління Держпраці винесло постанови про накладення штрафів за порушення вимог статей 21 та 24 КЗпП у розмірі 60 тисяч гривень за кожного працівника.

За матеріалами Управління Держпраці в Тернопільській області,

Управління Держпраці в Кіровоградській області.

Штрафи 2022

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46122

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22634

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді