ОТГ у малих містах та селах зможуть створювати ліцеї

З 2027 року шкільна освіта матиме три рівні: початкову, базову, старшу профільну школу

ОТГ у малих містах та селах зможуть створювати ліцеї

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти» від 15.07.2021 № 1658-ІХ (далі — Закон № 1658) опублікований в «Голосі України» від 7 серпня 2021 року № 149 та почав діяти 8 серпня 2021 року.

Відповідно до Закону № 1658 об’єднані територіальні громади з чисельністю населення менше ніж 50 тис осіб зможуть виконувати функцію засновників ліцеїв. Раніше освітня реформа передбачала, що таке рішення зможуть приймати обласні та міські ради великих населених пунктів.

Як утворити опорну школу та її філії

Мінімальну кількість класів у такому ліцеї зменшили з 4 до 2 класів та 3 профілів з 25 учнями у кожному з них протягом кожного навчального року.

В опорних закладах освіти зможуть одночасно працювати початкова, середня та старша школа. Раніше їх планували розділити.

Початок дії освітньої реформи відтермінували з 2024 на 2027 рік. Кабмін отримав доручення закласти у бюджет окремі кошти для регіонів на створення і формування мережі якісної старшої профільної школи.

На скільки років укладати контракт з директором школи

ОМС мають до 1 вересня 2024 року затвердити плани формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти та урахувати вимоги законодавства до ліцеїв, безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього простору, демографічних показників розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, спроможності територіальних громад, профілізації старшої профільної школи та необхідності охоплення на відповідній території усіх профілів навчання, аби гарантувати і забезпечити права кожного учня на вибір відповідного профілю навчання.

Як утворити назву посади для вчителя школи

Засновники ліцеїв до 1 вересня 2027 року повинні виконати план формування ефективної мережі закладів середньої освіти, в т. ч. провести конкурсний відбір педпрацівників та керівників закладів освіти.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами МОН

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
149

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27123

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50733

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34995

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24018

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді