Як відбувається підвищення кваліфікації держслужбовців

Облік та нарахування кредитів ЄКТС

Підвищення кваліфікації держслужбовців

Відповідно до статті 8 Закону «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (в редакції від 16.07.2021) обов’язком державного службовця є постійне підвищення рівня своєї професійної компетентності.

Підвищення рівня професійної компетентності державних службовців проводиться протягом усього періоду його служби, а підвищення кваліфікації (як одного з видів професійного навчання) – не рідше одного разу на три роки.

Згідно з пунктом 6 Положення про систему професійного навчання держслужбовців, голів місцевих держадміністрацій, перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, затвердженого постановою КМУ від 06.02.2019 № 106, службовець може реалізувати своє право на професійне навчання через підготовку, підвищення кваліфікації, стажування та самоосвіту.

Підвищення кваліфікації здійснюється закладами освіти, установами, організаціями, які мають право надавати відповідні освітні послуги, незалежно від форми власності.

Держслужбовцям нарахують 0,2 кредиту ЄКТС за перегляд освітнього серіалу

За тривалістю та інтенсивністю програми підвищення кваліфікації поділяються на:

  • довгострокові (професійні (сертифікатні)) програми підвищення кваліфікації обсягом не менше двох кредитів ЄКТС;
  • короткострокові програми підвищення кваліфікації обсягом 0,2 – 1 кредит ЄКТС.

За змістом програми підвищення кваліфікації поділяються на:

  • загальні програми – програми, які охоплюють загальні питання державного управління, питання запобігання корупції, зміни у законодавстві з питань державної служби, європейської та євроатлантичної інтеграції, із забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, підвищення рівня володіння іноземною мовою, яка є офіційною мовою Ради Європи, державною мовою, а також інші питання, визначені відповідними державними, регіональними, місцевими програмами, стратегіями;
  • спеціальні програми – програми, які охоплюють питання функціонування та основних напрямів діяльності окремого державного органу.

Програми підвищення кваліфікації можуть передбачати:

  • очну (денну або вечірню),
  • дистанційну та змішану (очну та дистанційну з використанням спеціальних інтернет-платформ, веб-сайтів тощо) форми навчання.

Держслужбовці у межах виконання індивідуальних програм підвищення рівня професійної компетентності (далі – індивідуальна програма) мають набрати не менше одного кредиту ЄКТС протягом календарного року.

Відповідно до п. 4 ст. 2 Положення № 106, кредит Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи (далі — кредит ЄКТС) — одиниця вимірювання обсягу навчального навантаження учасників професійного навчання, необхідного для досягнення визначених (очікуваних) результатів навчання. Обсяг одного кредиту ЄКТС становить 30 годин.

Якщо в наявних сертифікатах зазначено лише години навчання, їх обов’язково необхідно переводити в кредити ЄКТС, оскільки обсяг професійного навчання обліковується саме в кредитах ЄКТС із розрахунку: 1 кредит ЄКТС = 30 годин.

При проходженні онлайн-курсів на освітніх е-платформах, у тому числі Prometheus в обсязі 90 годин, відповідно до Порядку нарахування кредитів ЄКТС за результатами професійного навчання, затвердженого наказом НАДС від 12 грудня 2019 року № 226-19, зареєстрованого у Мін'юсті 26 грудня 2019 року за №1288/34259 державному службовцю буде зараховано лише 0,2 кредиту ЄКТС, оскільки навчання на онлайн-курсах на освітніх е-платформах є видом самоосвіти.

Постановою КМУ «Деякі питання здобуття освіти та професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад» від 28.04.2021 року № 446 уточнено нормативні формулювання щодо визначення частки самоосвіти у межах професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Згідно з внесеними змінами у 2021 році частка самоосвіти в межах виконання індивідуальної програми може становити не більше 0,5 кредиту ЄКТС.

Наприклад, отримати 0,5 кредиту ЄКТС за самоосвіту можна на підставі успішного проходження двох онлайн-курсів на освітніх е-платформах та одного внутрішнього навчання (0,2+0,2+0,1=0,5).

Тобто, за самоосвіту державному службовцю протягом одного року у межах виконання індивідуальної програми може бути нараховано не більше, ніж 0,5 кредити ЄКТС.

При проходженні професійного навчання нараховані кредити ЄКТС підлягають обліку.

Не можна заокруглювати кількість кредитів ЄКТС під час їх обліку, оскільки обсяг частики кредиту ЄКТС за різними видами самоосвіти дозволяє виконати встановлений необхідний щорічний мінімум у 1 кредит ЄКТС у повному обсязі.

Служба управління персоналом державного органу веде облік кредитів ЄКТС за кожним видом професійного навчання та вносить відомості до особової картки держслужбовця.

Нарахування кредитів ЄКТС здійснюється на підставі оригіналів дипломів, свідоцтв, посвідчень, сертифікатів та інших документів, які відповідно до законодавства підтверджують проходження професійного навчання, а також за результатами навчання за програмами підвищення кваліфікації та участі у заходах з обміну досвідом в країні та за кордоном, на підставі довідок про результати стажування в Україні або інших документів про проходження стажування за кордоном та на підставі оригіналів відповідних документів про проходження професійного навчання – самоосвіти державного службовця.

За матеріалами Південно-Східного міжрегіонального управління Мін'юсту

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
153

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27130

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50754

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35000

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24032

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді