Гіг-спеціалісти працюватимуть за спеціальним законом

Роботу за гіг-контрактом не вважатимуть фактичним допуском до роботи без оформлення трудового договору

Гіг-спеціалісти працюватимуть за спеціальним законом

Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-ІХ (далі — Закон № 1667) опублікований у «Голосі України» від 13.08.2021 № 153 та почав діяти 14.08.2021.

Трудовий договір: визначаємо строк і форму

Мета Закону № 1667 — запровадити правовий режим Дія Сіті, визначити його організаційні, правові й фінансові засади. Резиденти Дія Сіті залучатимуть гіг-працівників на підставі гіг-контрактів.

Закон № 1667 містить норми, пов’язані з тимчасовою непрацездатністю, соціальними гарантіями, загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням гіг-спеціалістів.

Зокрема, розділ V закону № 1667 унормовує роботу працівників та гіг-спеціалістів резидента Дія Сіті.

Строк дії гіг-контракту, права, обов’язки та відповідальність сторін гіг-контракту, винагороду гіг-спеціаліста, умови припинення гіг-контракту та інші умови визначатимуть у гіг-контракті за домовленістю сторін з урахуванням особливостей, визначених Законом № 1667.

За відсутності підтверджень, що резидент Дія Сіті ввів фізичну особу в оману щодо правової природи вчиненого правочину, укладення та/або виконання гіг-контракту не вважатимуть вступом у трудові відносини.

Трудовий договір і цивільно-правовий договір: принципові відмінності

Гіг-контракти укладатимуть на невизначений строк, якщо інший строк не встановлений сторонами гіг-контракту чи законом.

Гіг-спеціаліст матиме право на щорічну оплачувану перерву у виконанні робіт тривалістю 17 робочих днів, якщо гіг-контракт не визначатиме більшу тривалість такої перерви.

Гіг-спеціалісти підлягатимуть страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та матимуть право на допомогу по тимчасовій непрацездатності в порядку та розмірах, передбачених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Резидент Дія Сіті повідомлятиме про укладення гіг-контракту центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, в порядку, встановленому КМУ, до початку виконання робіт гіг-спеціалістом.

Закон № 1667 вносить зміни до КЗпП:

  • відносини між гіг-спеціалістами та резидентами Дія Сіті визначатиме Закон № 1667, дію КЗпП та законодавства про працю на них не поширюватимуть (ст. 3 КЗпП);
  • трудові спори працівників про виконання робіт чи надання послуг за гіг-контрактом в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах не розглядатимуть (п. 6 ч. 1 ст. 232);
  • укладення гіг-контракту у порядку та на умовах, передбачених Законом № 1667 не вважатимуть фактичним допуском до роботи працівника без оформлення трудового договору (контракту) та не накладатимуть штраф, передбачений КЗпП (ч. 11 ст. 265 КЗпП).

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами «Голос України»

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
153

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27129

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50749

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34998

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24029

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді