Роботодавець не може змушувати працівників вакцинуватися, — Мінекономіки

Застосовувати заходи примусу або дисциплінарного стягнення неправомірно

Роботодавець не може змушувати працівників вакцинуватися, — Мінекономіки

Мінекономіки у листі-роз’ясненні «Щодо неправомірності застосування роботодавцем до працівника заходів примусу та/або дисциплінарного стягнення за відмову вакцинуватися від коронавіруснусої хвороби COVID-19» від 20.08.2021 нагадує, що будь-яка дискримінація у сфері праці, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно, зокрема від стану здоров’я, недопустимо (ст. 2-1 КЗпП). Стаття 43 Конституції України також гарантує право на працю та захист від незаконного звільнення.

Що зробити кадровику, якщо працівник захворів на COVID-19

Медичну допомогу фізичній особі, яка досягла 14 років, провадять за її згодою. Повнолітня дієздатна фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій і може керувати ними, має право відмовитися від лікування (ст. 284 Цивільного кодексу України).

Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводять за їх згодою після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення (ч. 6 ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

Вебінар «Вакцинація працівників, передання сканів трудових до ПФУ та інші нагальні кадрові теми влітку 2021-го»

Крім цього, Дорожня карта з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021 - 2022 роках, затверджена наказом МОЗ від 24.12.2020 № 3018, встановлює, що вакцинація від коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні буде добровільною для усіх груп населення та професійних груп.

Роботодавець може розірвати трудовий договір, зокрема у випадку виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, що перешкоджає продовженню даної роботи (п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП). Але таке звільнення провадять лише на підставі фактичних даних, які підтверджують, що внаслідок стану здоров’я (стійкого зниження працездатності) працівник не може належно виконувати покладені на нього трудові обов’язки чи їх виконання протипоказано за станом здоров’я (п. 21 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9). Звільнення працівника з цієї підстави — не захід дисциплінарного стягнення.

Звільнення з роботи: простий навігатор у складному питанні

Разом з тим, порушення трудової дисципліни — це невиконання чи неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов’язків (п. 24 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робітників і службовців підприємств, установ, організацій, затверджених постановою Держкомпраці СРСР за погодженням з ВЦРПС від 20.07.1984. № 213, які зберегли свою чинність в частині, що не суперечить законодавству України). Отже, відмову працівника від вакцинації не може вважати порушенням трудової дисципліни.

Таким чином, Мінекономіки не вбачає правових підстав щоби роботодавці примушували працівників вакцинуватися від коронавірусної хвороби COVID-19 та/або притягали їх до дисциплінарної відповідальності за відмову вакцинуватися від цієї хвороби.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Мінекономіки

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
163

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27189

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50981

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35105

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24110

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді