Чи можна зменшити тривалість основної і додаткової відпустки у зв’язку із карантином: роз’яснює Держпраці

Умови, тривалість і порядок надання відпусток визначають КЗпП та Закон України «Про відпустки»

Чи можна зменшити тривалість основної і додаткової відпустки у зв’язку із карантином: роз’яснює Держпраці

Головний державний інспектор відділу з питань здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Рівненській області Василь Марчук нагадує, що у щорічній оплачуваній відпустці працівники реалізують право на відпочинок, закріплене статтею 45 Конституції України.

Правила надання щорічних відпусток

Щорічні відпустки складаються з основної та додаткових відпусток (п.1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки).

Всі працівники мають право на щорічну основну відпустку. Це її відмінність від усіх інших видів відпусток, які отримують працівники, що мають спеціальні підстави для їх одержання.

Щорічна додаткова відпустка за роботу з комп’ютером

Щорічну основну відпустку надають працівникам не менш як на 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічують з дня укладення трудового договору (ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки).

Умови і тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці унормовує стаття 8 Закону про відпустки. Зокрема — конкретну тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюють у колективному чи трудовому договорім залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Як надати відпустку або організувати роботу батьків під час карантину

Відпустку працівникам із дітьми на час карантину в освітніх закладах надають для догляду за дитиною до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території (п. 3-1 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки).

За сімейними обставинами та з інших причин роботодавець може надати працівнику відпустку без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між ними, але не більше 15 календарних днів на рік (ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки).

Час відпустки без збереження зарплати на період карантину, встановленого КМУ відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», не включають у загальний термін, встановлений частиною 1 статті 26 Закону про відпустки.

Щорічна додаткова відпустка: розрахунок тривалості пропорційно відпрацьованому часу

Отже, карантин, встановлений з метою запобігти поширенню на території України COVID-19, не впливає на тривалість щорічної основної та додаткової відпусток.

Зауважимо, що відпустка без збереження зарплати на час карантину на підставі ст. 26 Закону про відпустки не впливатиме на тривалість щорічної основної відпустки працівника, а от на тривалість щорічної додаткової — може.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Держпраці


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
163

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27189

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50980

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35105

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24110

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді