Чим COVID-сертифікат відрізняється від міжнародного свідоцтва про вакцинацію

МОЗ надає детальне роз'яснення про ковід-документи

Чим COVID-сертифікат відрізняється від міжнародного свідоцтва про вакцинацію

Від сьогодні українців не пускатимуть в транспорт міжобласного сполучення без підтвердження щеплення в формі COVID-сертифіката або Міжнародного свідоцтва про вакцинацію, або без негативного ПЛР/антиген тесту.

Як оформити відсутність працівника у день вакцинації

В Україні вже зробили понад 15 млн щеплень проти COVID-19. Понад 6 млн українців мають право отримати зелений COVID-сертифікат про повну вакцинацію та Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, і ще понад 8 млн можуть отримати внутрішній жовтий COVID-сертифікат про вакцинацію на підставі першої дози.

Що таке Міжнародне свідоцтво про вакцинацію і як його отримати

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію — це паперовий документ, який ви можете отримати у лікаря, що проводив вам щеплення, чи у свого сімейного лікаря, після проходження повного курсу вакцинації проти COVID-19.

У свідоцтві зазначено назву вакцини, її виробника, номер серії, кількість отриманих доз та дату щеплення. Документ підписує лікар і засвідчує печаткою медичний заклад. Міжнародне свідоцтво діє в країнах, уряди яких зобов'язалися дотримуватись Міжнародних медико-санітарних правил. Перед поїздкою рекомендуємо уточнювати цю інформацію на офіційних сайтах міністерств внутрішніх справ цільової та транзитних країн.

Підставою для видачі Міжнародного свідоцтва про вакцинацію є повний курс вакцинації.

Термін дії — 365 днів.

Чи вимагати сертифікат про вакцинацію при працевлаштуванні

Що таке COVID-сертифікат і як його отримати

COVID-сертифікат — це захищений документ у телефоні, на папері чи на іншому носії, який можна завантажити через Портал електронних послуг "Дія" або в мобільному додатку "Дія". Його можна сформувати після отримання однієї або двох доз вакцини, і тому існує:

  • "Жовтий" СOVID-сертифікат — підтверджує факт отримання 1-ї дози щеплення і діє 120 календарних днів від цієї дати;
  • "Зелений" COVID-сертифікат — підтверджує факт отримання повної вакцинації і діє 365 календарних днів від дати останнього щеплення.

Повна вакцинація може складатись з однієї дози однодозної вакцини Janssen та двух доз дводозних вакцин:

  • Comirnaty/Pfizer,
  • AstraZeneca/Covishield,
  • Spikevax/Moderna,
  • CoronoVac.

COVID-сертифікати можуть бути як внутрішніми, так і міжнародними.

Внутрішні діють тільки в Україні. Міжнародні діють як всередині країни, так і за кордоном.

Чим COVID-сертифікат відрізняється від міжнародного свідоцтва про вакцинацію
Ірина Житковакерівник групи експертів Експертус Кадри
Одне з найпопулярніших запитань, що надходять до нашої редакції

Наприклад, з міжнародним COVID-сертифікатом можна вільно подорожувати до щонайменше 43-х країн та користуватися ним всередині цих країн для входу на публічні заходи, до кафе, кінотеатрів і т.д. Це країни, які увійшли до Довірчої мережі е-здоров'я ЄС, список учасників розширюється щомісяця, їх можна перевірити тут.

В Україні внутрішнім та міжнародним COVID-сертифікатом можна користуватися рівноправно. Але, щоб користуватися міжнародним, потрібно мати при собі також паспортний документ.

COVID-сертифікат можна не лише показувати зі смартфона, а також роздрукувати. Зробити це можливо самостійно за допомогою порталу державних послуг "Дія":

спочатку потрібно зареєструватись,

  • вказати свій мейл та телефон,
  • замовити послугу covid-сертифікат,
  • зачекати від 15 хвилин до кількох годин, поки документ у форматі PDF буде створено і про це вам прийде повідомлення,
  • завантажити файл.

Його можна роздрукувати чорним на білому папері і пред'являти в такій формі або завантажити в телефон і показувати з екрану.

За матеріалами МОЗ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
169

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27259

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51238

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35175

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24169

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді