Оприлюднили проєкт нового порядку перевірок з праці. Що зміниться для кадровиків і роботодавців?

Держпраці знову проводитиме невиїзні інспектування

Оприлюднили проєкт нового порядку перевірок з праці. Що зміниться для кадровиків і роботодавців?

Ще у вересні 2021 року суд скасував чинний на той час порядок інспектувань Держпраці, що визначала постанова КМУ «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю» від 21.08.2019 № 823.

Адмінвідповідальність за порушення у сфері праці

Мінекономіки терміново розробило новий порядок. Наразі порядок оприлюднили для обговорення на сайті СПО об’єднань профспілок України.

Процедура інспектувань в цілому не змінюється, інспектор праці, як і раніше, зможе прийти на підприємство без попередження, якщо уважає, що це зашкодить перевірці. Інспектор, як і раніше, матиме право перевіряти будь-які документи, передбачені трудовим законодавством, що стосуються предмета перевірки, та фіксувати перевірку на відео.

Кримінальна відповідальність за порушення у сфері праці

Із новацій відзначимо те, що за розробленим порядком інспектори з праці контролюватимуть не лише неоформлені трудові відносини, а й порушення строків виплати зарплати та охорону праці. Перевірки з інших питань, приміром, щодо відпусток, гарантій призваним на строкову військову службу, праці неповнолітніх, проводитимуть, керуючись Законом "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

Після ухвалення Урядом нового порядку Держпраці знову проводитиме невиїзні інспектування в сфері праці, але вже з усіма можливостями цифровізації. Роботодавець і орган Держпраці обмінюватимуться електронними документами, засвідченими КЕП.

Під час очного візиту інспектор праці матиме право затвербувати копії чи витяги з документів в електронному вигляді, засвідчені КЕП представника роботодавця.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Ірина Іванченко,

шеф-редактор Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25786

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46144

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33716

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22642

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді