Держпраці просить піклуватись про працвників з сім'ями

Роботодавцям дали рекомендації щодо дій

Держпраці просить піклуватись про працвників з сім'ямиУ Державній службі з питань праці наголосили на необхідності запровадження дружніх до родин практик у сфері праці. 

Додаткова відпустка на дітей: дороговказ для кадровика

Інспектори відомства надали роботодавцям перелік відповідних рекомендацій:

  1. Проаналізувати додержання законодавства та рівень підтримки працівників із сімейними обов’язками.
  2. Вживати заходів задля захисту працівників від дискримінації та створити умови, за яких працівники могли б безпечно та конфіденційно повідомляти про порушення.
  3. Сприяти навчанню працівників.
  4. За потреби — переглянути наявні положення трудових договорів. У пріоритеті має бути вільний вибір працівником часу та місця виконання роботи (якщо це можливо).
  5. Розглянути усі можливості підтримати батьків і матерів:
    • додаткові оплачувані відпустки;
    • компенсація вартості житла;
    • допомога у разі евакуації;
    • виплати на оздоровлення дітей;
    • організація відпочинку дітей;
    • надання матеріальної підтримки дітям (наприклад, оплата навчання дітей на навчальних курсах, у творчих студіях тощо);
    • інформування працівників про роботу гуманітарних хабів, діяльність волонтерських організацій тощо (для цього варто співпрацювати з державним органам влади і органами місцевого самоврядування).
  6. Інформувати працівників про ризики торгівлі людьми та про значення задекларованої праці.
  7. Стежити за безпекою праці та дотримуватись правил охорони праці (зокрема, слід турбуватися про психосоціальну підтримку працівників).

У відомстві наголосили, що це не лише зміцнить впевненість працівників, а й, за рахунок цього, підвищить їхню продуктивність. Для кращої взаємодії роботодавцям слід використовувати соціальний діалог (консультації та співпраця між органами влади, працівниками та роботодавцями та їхніми представниками).

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45970

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33672

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22570

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді