Матеріальна допомога на оздоровлення

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Для того, щоб отримати матеріальну допомогу на оздоровлення, потрібно взяти свою щорічну відпустку (або її частину). Матеріальна допомога на оздоровлення надається окремим категоріям працівників. Кому та як оформити матеріальну допомогу на оздоровлення, чи виплачувати таку допомогу під час воєнного стану? Відповідь на ці та інші запитання щодо надання матеріальної допомоги на оздоровлення знайдете у статті.

 

Про матеріальну допомогу на оздоровлення

Передусім визначимо, що таке матеріальна допомога на оздоровлення.

Матеріальна допомога на оздоровлення є соціальною грошовою виплатою працівникам, які йдуть у щорічну відпустку. Це одноразова матеріальна допомога на оздоровлення, тобто надається один раз на рік при наданні щорічної відпустки за відповідний робочий рік. Матеріальна допомога при відпустці надається не лише на оздоровлення, а і через негативний вплив екологічного стану регіону на працівника.

Увага!

Не слід ототожнювати поняття «матеріальна допомога на оздоровлення» та «матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань» — вони мають різну правову природу і в них різне оподаткування. Відтак, матеріальна допомога на оздоровлення є частиною зарплати, на відміну від іншого вказаного виду допомоги.

Єдиного нормативного акту, на підставі якого виплачується матеріальна допомога на оздоровлення законодавство не містить. Умови, порядок надання матеріальної допомоги на оздоровлення та нормативна база відрізняються для різних категорій працівників.

Наводимо категорії працівників, кому надається матеріальна допомога на оздоровлення до щорічної відпустки:

  • державні службовці;
  • посадові особи місцевого самоврядування;
  • педагогічні та науково-педагогічні працівники;
  • медичні та фармацевтичні працівники;
  • працівники інших сфер, зокрема, бібліотекарі, працівники будинків культури та музеїв.

 

Матеріальна допомога на оздоровлення державним службовцям

Державним службовцям передбачена матеріальна допомога на оздоровлення закон це визначає. Безпосередньою підставою для виплати матеріальної допомоги на оздоровлення державним службовцям є ст. 57 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889).

Матеріальна допомога на оздоровлення державним службовцям у розмірі середньомісячної заробітної плати виплачується при наданні щорічної основної оплачуваної відпустки тривалістю 30 календарних днів, якщо законом не передбачено більш тривалої відпустки.

Увага!

У період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік (ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX; далі — Закон № 2136).

У 2024 році для держслужбовців змінився метод, за яким нараховується матеріальна допомога на оздоровлення до щорічної відпустки приклади розглянемо нижче.

У розмірі середньомісячної заробітної плати грошову допомогу отримають держслужбовці тих держорганів, які не провели класифікацію посад державної служби. Це визначає пункт 13 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 № 3460 (далі — Закон № 3460).

image78

Робота за сумісництвом державних службовців

Замість того, для держслужбовців держорганів, які провели класифікацію посад державної служби, матеріальна допомога на оздоровлення 2024, що виплачується державному службовцю під час надання щорічної основної відпустки, визначається у розмірі суми посадового окладу, надбавки за вислугу років та надбавки за ранг державного службовця станом на останній день місяця, що передує першому дню такої відпустки, незалежно від фактично відпрацьованого часу в місяці (абз. 3 п. 12 Прикінцевих положень Закону № 3460).

Увага!

Притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності не впливає на виплату матеріальної допомоги для оздоровлення.

Посадовим особам, керівникам та керівним працівникам окремих державних органів, на яких не поширюється дія Закону № 889, до щорічної основної відпустки надається матеріальна допомога на оздоровлення, розмір якої не повинен перевищувати розмір середньомісячної заробітної плати працівника (постанова КМУ «Про умови оплати праці посадових осіб, керівників та керівних працівників окремих державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу» від 20.04 2016 № 304).

Матеріальна допомога на оздоровлення працівникам патронатних служб у державних органах та працівникам державних органів, які виконують функції з обслуговування державних органів, надається матеріальна допомога для оздоровлення під час надання щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника (постанова КМУ «Про умови оплати праці працівників державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу» від 24.12.2019 № 1112).

Матеріальна допомога на оздоровлення в органах місцевого самоврядування

Посадовим особам місцевого самоврядування матеріальна допомога на оздоровлення надається до щорічної відпустки тривалістю 30 календарних днів, при цьому здійснюється виплата допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу (ч. 5 ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III).

Розмір допомоги на оздоровлення службовцям органів місцевого самоврядування не має перевищувати середньомісячної зарплати (пп. 3 п. 2 постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 № 268).

Робітникам, зайнятим обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів у межах установлених фондів оплати праці та граничної чисельності працівників за рішенням керівників цих установ надається матеріальна допомога на оздоровлення у розмірі середньомісячного заробітку (наказ Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 23.03.2021 № 609). До цієї категорії працівників належать, зокрема, водії автотранспортних засобів, двірники, прибиральники службових приміщень.

Матеріальна допомога на оздоровлення працівникам бюджетних установ

Керівникам установ, що утримуються за рахунок бюджетів, надане право виплачувати матеріальну допомогу на оздоровлення працівникам бюджетних установ, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік (постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298).

Матеріальна допомога на оздоровлення педагогічним працівникам

Держава забезпечує педагогічним і науково-педагогічним працівникам надання матеріальної допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки (ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII).

Визначити педагогічних та науково-педагогічних працівників, матеріальна допомога на оздоровлення до щорічної відпустки кому надається на законних підставах, можливо керуючись переліком посад, затвердженим постановою КМУ «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 № 963.

Увага!

Матеріальна допомога на оздоровлення вчителям законодавством передбачена тільки за основним місцем роботи. Підстава для виплати матеріальної допомоги — наказ.

Керівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ надане право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, виплачувати працівникам матеріальну допомогу на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік (пп. «5» п. 4 наказу Міністерства освіти України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557). Наприклад, матеріальна допомога на оздоровлення обслуговуючому персоналу школи надається за наказом директора цієї школи.

Наказ про допомогу на оздоровлення в закладі освіти

Матеріальна допомога на оздоровлення медичним працівникам

Медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки (постанова КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 21.05.2011 № 524).

Ця виплата поширюється на лікарські й фармацевтичні посади, посади фахівців з фармацевтичною освітою, посади професіоналів у галузі охорони здоров’я, посади фахівців у галузі охорони здоров’я, посади професіоналів з вищою немедичною освітою у закладах охорони здоров’я тощо, перелік посад яких затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.10.2002 № 385.

Матеріальна допомога на оздоровлення медпрацівникам надається на підставі наказу керівника закладу охорони здоров’я, враховуючи положення спільного наказу Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005  № 308/519.

Для медиків є доволі актуальним питання: чи виплачується матеріальна допомога на оздоровлення суміснику, який є медичним працівником? Позиція МОЗ з цього питання — матеріальну допомогу на оздоровлення виплачують лише за основним місцем роботи, а Мінсоцполітики має думку, що працівникам, які працюють в закладах охорони здоров’я за сумісництвом, допомогу на оздоровлення можуть виплачувати на загальних підставах за рішенням керівника закладу в межах затвердженого для закладу фонду заробітної плати.

Оформлення надання матеріальної допомоги на оздоровлення

Головна умова виплати матеріальної допомоги на оздоровлення це надання працівнику щорічної основної відпустки (ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки).

Щорічна основна відпустка надається працівнику на підставі його заяви або у відповідності з графіком відпусток і оформлюється наказом (розпорядженням) про надання відпустки. Заяву про надання матеріальної допомоги на оздоровлення працівник може написати, як одночасно із заявою на надання відпустки, так і окремо. Рекомендуємо готувати окремий наказ про надання відпустки та окремий — про виплату матеріальної допомоги на оздоровлення.

На прохання працівника щорічну відпустку можна поділити на частини, одна з яких повинна бути не меншою за 14 календарних днів (ст. 12 Закону про відпустки).

Законодавством не передбачено коли виплачується матеріальна допомога на оздоровлення, чи лише до основної частини відпустки (не менше 14 к. дн.), чи до меншої частини або частин. До якої саме частини відпустки оформлюється матеріальна допомога на оздоровлення заява працівника має бути обов’язково.

 

Зразок заяви на матеріальну допомогу на оздоровлення до щорічної відпустки

Зразок заяви на матеріальну допомогу на оздоровлення до щорічної відпустки

Коли виплачується матеріальна допомога на оздоровлення розрахунок її здійснюється відповідно до категорій працівників, що мають право на цю допомогу, та на основі розміру посадового окладу (середньомісячної заробітної плати) на дату надання основної щорічної відпустки.

Матеріальна допомога до відпустки за умови неповного робочого часу виплачується пропорційно відпрацьованому часу. Виплата матеріальної допомоги на оздоровлення здійснюється у межах встановленого в установі фонду оплати праці. Її планують заздалегідь та обов’язково закладають у кошторисі.

Матеріальна допомога на оздоровлення під час воєнного стану

Оскільки обмеження трудового законодавства в Законі № 2136 торкнулися й надання відпусток, працівників і роботодавців хвилює запитання: як надається матеріальна допомога на оздоровлення під час воєнного стану?

Чинне законодавство, зокрема і Закон № 2136, не передбачає зміни порядку оформлення та обрахунку матеріальної допомоги на оздоровлення. Тож працівники, яким надавалась матеріальна допомога на оздоровлення 2022 до початку війни, мають право на таку допомогу і під час воєнного стану.

Крім грошової допомоги на оздоровлення працюючим громадянам відповідних категорій варто відзначити, що матеріальну допомогу на оздоровлення потребують, зокрема постраждалі учасники Революції Гідності, учасники антитерористичної операції і Операції Об’єднаних сил інші особи, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Вищезазначені особи, зокрема, мають право на безоплатне санаторно-курортне лікування за рахунок коштів державного бюджету раз на рік. Матеріальна допомога на оздоровлення учасникам АТО і ООС та іншим ветеранам війни може надаватись одноразово щороку за рахунок місцевих бюджетів як компенсація за самостійне санаторно-курортне лікування, за умови прийняття відповідних програм.



зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді