Підприємець сплатить штарф у майже 400 тис. грн за недопуск інспекторів до перевірки

ВС підтримав правову позицію ГУ Держпраці в Одеській області про накладання штрафу за недопуск інспекторів до перевірки

За недопуск до перевірки інспекторів праці ФОП сплатить штарф 372 300,00 гривень

Відповідно до ст. 259 КЗпП, пунктів 2, 5 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого Постановою Кабміну від 21.08.2019 року № 823, ГУ Держпраці в Одеській області видало наказ від 13.04.2018 про здійснення позапланової перевірки ФОП.

Як проходять перевірки з праці під час карантину

В квітні 2018 року посадові особи ГУ Держпраці здійснили спробу провести перевірку позивача, за результатами якої склали акт про неможливість проведення перевірки із зазначенням обставин щодо невиконання вимог про надання документів необхідних для здійснення позапланової перевірки. При цьому ГУ Держпраці видала постанову від 17.05.2018 про накладення на позивача штрафу у сумі 372 300 гривень.

Вважаючи такий штраф протиправним та необгрунтованим, підприємець звернувся до Одеського окружного адмінсуду з позовною заявою до ГУ Держпраці.

Що вважається перешкоджанням інспектору праці при проведенні перевірки

Одеський окружний адмінсуд виніс рішення від 22.10.2018, яке П’ятий апеляційний адмінсуд залишив без змін: позов задоволено.

Не погодившись з рішеннями судів першої та другої інстанцій, ГУ Держпраці в Одеській області оскаржило у ВС у складі колегії суддів Касаційного адмінсуду дані рішення. ГУ Держпраці в Одеській області довело законність дій та правомірність постанови про накладення штрафу.

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

ВС дійшов висновку: враховуючи встановлені судами попередніх інстанцій обставини, не викликало сумнівів, що посадовими особами ГУ Держпраці в Одеській області здійснювалася перевірка саме щодо додержання законодавства про працю в частині оформлення працівника, і ФОП був обізнаний про питання, що є предметом перевірки. З огляду на це, штраф обґрунтовано накладено саме за недопущення посадових осіб контролюючого органу до проведення перевірки з питань виявлення неоформлених трудових відносин.

ГУ Держпраці в Одеській області правильно кваліфікувало це правопорушення та визначило захід відповідальності.

Касаційну скаргу ГУ Держпраці в Одеській області задовольнили. ФОП зобов’язаний сплатити штраф у розмірі 372 300 гривень.

За матеріалами Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46120

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33711

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22630

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді