До 1 грудня подайте заявку щодо визначення категорії працівників, які підлягають періодичному медогляду у 2022 році

Як підготовутися

Гігієна праці та експертиза умов праці

Роботодавець зобов’язаний визначити шкідливі та небезпечні фактори виробничого середовища і трудового процесу на робочих місцях працівників відповідно до гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу умов праці. З цією метою на підприємстві слід організувати проведення лабораторних досліджень умов праці, які дадуть змогу визначити перелік робочих місць, що підлягають попередньому (періодичним) медогляду відповідно до п.3.1 Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого Наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246. Підприємство має направити ці дані у відповідний територіальний орган Держпраці.

Медогляд працівників: практичні аспекти проведення

Згідно з вказаним Порядком роботодавець або його представник щорічно (але не пізніше за 1 грудня) зобов’язаний подавати до територіального органу Держпраці заяву щодо визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медогляду. Працівники Управління за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи підприємства визначають категорію працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду та складають Акт визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медогляду за формою, зазначеною у додатку 1.

Ознайомлення працівника під підпис з умовами праці

На підставі Акта визначення, роботодавець складає впродовж місяця поіменні списки працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам, за формою, вказаною у додатку 2 Порядку № 246, та узгоджує їх в Управлінні. Такий документ слід складати у чотирьох примірниках.

Для проведення медоглядів працівників роботодавець зобов’язаний укласти або вчасно поновити договір із закладом охорони здоров’я та надати йому список працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду. За результатами періодичних медичних оглядів (впродовж місяця після їх закінчення) Комісія оформляє Заключний акт за результатами періодичного медогляду працівників за формою, вказаною у додатку 9 Порядку № 246, який складається у шести примірниках та надсилається в Управління одночасно з інформацією щодо виконання заходів попереднього заключного акту для погодження.

12 правил організації медичних оглядів працівників певних категорій

Під час прийняття на роботу або в разі переведення на іншу важку роботу, роботу із шкідливими факторами роботодавець повинен видати направлення на обов’язковий попередній медогляд працівника за формою, зазначеною у додатку 3 Порядку № 246. Результати медогляду і висновок Комісії про стан здоров’я заносяться до Картки працівника, на підставі якої видається Медична довідка про проходження медичного огляду за формою зазначеною у додатку 8 Порядку № 246.

У разі зміни місця роботи Картка працівника разом з трудовою книжкою видається працівнику під підпис для пред’явлення на новому місці роботи.

За матеріалами Управління Держпраці в Закарпатській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516412

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
176

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27295

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51396

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35263

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді