Як заповнити звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці: нове роз’яснення від Держстату

Зазначатимемо дані станом на 31 грудня 2021 року

Як заповнити звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці: нове роз’яснення від Держстату

Держстат поінформував як визначати показники форми державного статистичного спостереження № 1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки) «Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці», затвердженої наказом Держстату від 25.06.2021 № 170 (Роз’яснення Держстату від 02.08.2021 № 19.1.2-12/35-21).

Нова форма № 4-ПН: відзвітуйте в чотири кроки

Для показників форми використовують дані документів первинного обліку:

  • № П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу»;
  • № П-2 «Особова картка працівника»;
  • № П-3 «Наказ (розпорядження) про надання відпустки»;
  • № П-4"Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту)";
  • наказів про проведення атестації робочих місць за умовами праці, про затвердження переліку робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівники яких мають право на пільги та компенсації, зокрема на пільгове пенсійне забезпечення, карт умов праці на кожне враховане робоче місце або групу аналогічних місць, документів бухгалтерського обліку та інших документів.

При визначенні показників форми роботодавець використовує Інструкцію зі статистики кількості працівників (далі — Інструкція зі статистики кількості працівників), затверджену наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286.

Чи має кадровик складати звіти № 1-ПВ «Звіт із праці»

Показники форми заповнюють по юридичній особі або її відокремленому підрозділу.

Форма складається із двох розділів. Якщо на підприємстві у звітному році не було працівників, які працюють зі шкідливими умовами праці, то заповнюють дані про облікову кількість штатних працівників усього, незалежно від умов праці, зайнятих постійно у три- або чотиризмінному режимі, та працівників служби охорони праці. Це рядки 10010, 10160, 10170 розділу I.

Якщо у працівників є пільги за особливий характер праці або вони мають право на пенсію за віком на пільгових умовах — заповнюють рядки 11070, 11080, 11110, 11120, 11140 розділу II.

Працівників у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею віку, встановленого законодавством, ураховують тільки в рядку 10010.

Попереднє роз’яснення Держстату щодо показників форми державного статистичного спостереження № 1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки) «Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці» від 08.07.2019 № 19.1.2-12/28-19 припинило дію.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516423

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27309

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51456

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35290

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді