Народні депутати перейнялися розміром мінімальної заробітної плати

У Верховній Раді України 03.03.2015 зареєстровано законопроект № 2293 «Про внесення зміни до Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» щодо поетапного підвищення розміру мінімальної заробітної плати»

У Верховній Раді України 03.03.2015 зареєстровано законопроект № 2293 «Про внесення зміни до Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» щодо поетапного підвищення розміру мінімальної заробітної плати».

Законотворці констатують, що штучне замороження мінімальної заробітної плати в розмірі 1218 грн. (на рівні грудня 2013 року) на тлі зростання цін на товари і послуги, підвищення комунальних тарифів, девальвації гривні є порушенням Конституції України в частині недопущення звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод громадян, зокрема права на достатній життєвий рівень.

На сьогодні державна соціальна гарантія — мінімальна заробітна плата на 400 грн. є меншою за фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб (1611,48 грн.), розрахований Міністерством соціальної політики України, і становить майже 40 євро в місяць, що в 7 разів нижче ніж в Естонії, Словаччині, Угорщині, Чеській Республіці, в 15–30 разів — менше ніж в Австрії, Люксембурзі, Німеччині, Франції. Українська мінімальна зарплата втричі нижче визначеного ООН рівня злиденності — 5 доларів США на день.

Законопроектом передбачається доручити Кабінету Міністрів України до 15 травня 2015 року внести на розгляд Верховної Ради України пропозиції змін до Державного бюджету України на 2015 рік щодо поетапного підвищення розміру мінімальної заробітної плати з 1 липня, 1 жовтня та 1 грудня 2015 року з урахуванням індексу споживчих цін за 2014 та 2015 роки.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
72

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25884

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46778

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33881

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді