31 березня 2024 року завершується кампанія декларування

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Голови та члени ЛКК — все ще суб’єкти декларування

31 березня 2024 року завершується кампанія декларування Хто за новим законом подає декларації

Із 1 січня по 31 березня 2024 р. публічні службовці повинні подати щорічні декларації за 2023 звітний період. Виняток — публічні службовці, які мають право відтермінувати декларування.

Електронне декларування для посадових осіб держави та місцевого самоврядування відновив Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» від 20.09.2023 № 3384-ІХ№ 3384.

Суб’єктів декларування визначає стаття 3 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.09.2014 № 1700-VII (далі — Закон № 1700). Декларації подають топпосадовці, з числа осіб:

  • які виконують функції держави або місцевого самоврядування;
  • що прирівнюються до осіб, які виконують функції держави або місцевого самоврядування;
  • осіб, які постійно або тимчасово обіймають посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або спеціально уповноважені на виконання таких обов’язків у юридичних особах приватного права незалежно від організаційно-правової форми, а також інші особи, які не є службовими особами та які виконують роботу або надають послуги відповідно до договору з підприємством, установою, організацією, — у випадках, передбачених Законом № 1700;
  • кандидати на пост Президента України та кандидати у народні депутати України.

Нещодавно ми зазначали, що Голови та члени ЛКК не подаватимуть декларації.

21 березня 2024 р. ВРУ ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» (законопроєкт № 10313, далі — Закон), який вніс відповідні зміни до Закону № 1700. Закон готували на підпис голові ВРУ і після цього — на підпис Президенту.

25 березня 2024 р. депутати внесли до ВРУ постанови, якими запропонували скасувати голосування за Закон. Тобто, — заблокували норми про повторний медогляд обмежено придатних чоловіків та які виключають голів та членів ЛКК з числа суб’єктів декларування.

На сьогодні голови та члени ЛКК за Законом № 1700 все ще залишаються суб’єктами декларування. МОЗ рекомендує їм подати декларації до 31 березня 2024 року, щоб не потрапити до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

НАЗК радить не відкладати подання декларації на останній день. Декларування закінчується за п’ять днів.

Ірина Матійко

За інформацією НАЗК та МОЗ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7183

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3375

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді