Чи увільняти мобілізованого працівника, з яким призупинили трудовий договір

Мінекономіки надало роз’яснення

Чи увільняти мобілізованого працівника, з яким призупинили трудовий договір

У квітні 2022 року експерти розповіли користувачам системи «Експертус Кадри» чи увільняти мобілізованого працівника, з яким роботодавець призупинив трудовий договір.

Нагадаємо, що можливість призупинити дію трудових договорів з працівниками під час воєнного стану передбачає Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі — Закон № 2136).

Як оформити призупинення дії трудових договорів

Відшкодування зарплати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України (ч. 3 ст. 13 Закону № 2136).

За працівниками, призваними на військову службу на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі тими, хто уклав новий контракту на проходження військової служби, зберігають місце роботи, посаду і середній заробіток (ч. 3 ст. 119 КЗпП). Назва статті 119 КЗпП — «Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків».

Отже, роботодавець гарантує працівнику, що поки він проходить військову службу, за ним зберігатимуть робоче місце та посаду, оскільки під час призупинення дії трудового договору трудові відносини не припиняються (ч. 1 ст. 13 Закону № 2136). Неотриманий середній заробіток за час проходження військової служби за Законом № 2136 відшкодує держава-агресор.

Тому роботодавець, який на законних підставах призупинив дію трудового договору до дати призову працівника, не зобов’язаний зберігати за ним середній заробіток.

На думку Мінекономіки, за працівником, призваним або прийнятим на військову службу в особливий період, під час призупинення дії трудового договору на підприємстві зберігається місце роботи, посада та виплачується збережений середній заробіток за рахунок коштів роботодавця. Строк виплати заробітної плати роботодавець може відтермінувати до моменту відновлення діяльності підприємства (Лист Мінекономіки від 10.05.2022 № 4711-06/23239-07).

Принагідно зауважимо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами. Вони мають роз’яснювальний, інформаційний характер і не встановлюють правових норм.

Олена Петровська,
експерт Експертус: Кадри

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50% журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри» чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104282

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82423

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24484

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10202

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді