Майже 9 мільярдів гривень допомоги на проживання ВПО вже перераховано

Як наразі проходять виплати?

Майже 9 мільярдів гривень допомоги на проживання ВПО вже перераховано

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, розповіла, що протягом квітня-травня 2022 року на виплату допомоги на проживання Мінсоцполітики спрямувало майже 9 мільярдів гривень. Так допомогу на проживання отримали понад 2 мільйони людей.

Ощадбанк перераховує ці кошти на рахунки людей в українських банках, які отримувачі вказали у заявах на виплати.

Марина Лазебна пояснила: «Від областей продовжують надходити заявки на фінансування виплат за березень-травень по мірі того, як вони опрацьовують отримані заяви від людей. Тому в червні ми продовжимо фінансувати людям виплати допомоги на проживання за березень-квітень відповідно до заявок, які отримаємо від областей. Також ми фінансуємо допомогу на проживання за травень.

Виплату допомоги на проживання в травні Уряд не скасовував жодній категорії внутрішньо переміщених осіб. Надання допомоги на проживання передбачено двом категоріям:

  • переміщеним з територій активних бойових дій, оточених, окупованих, заблокованих населених пунктів;
  • переміщеним, у яких зруйноване житло».

Важливо! Перелік територій, де відбуваються воєнні дії, протягом війни змінюється. Якщо на початку вторгнення було 14 таких областей, то наразі, завдяки ЗСУ, перелік містить 8 областей, де ідуть бойові дії або є окуповані, заблоковані, оточені населені пункти.

Мінреінтеграції за поданням військово-цивільних адміністрацій та за погодженням Міноборони постійно оновлює перелік таких громад відповідно до ситуації на фронті. І всім людям, які перемістились з цих громад, надається допомога на проживання.

«Тобто, принцип залишається незмінним: перемістився з території активних бойових дій — маєш допомогу на проживання від держави», — додала Міністр соціальної політики.

Майже 9 мільярдів гривень допомоги на проживання ВПО вже перераховано

Нагадуємо що відповідно до рішення уряду допомога на проживання ВПО складає:

  • 3000 грн — для осіб з інвалідністю та дітей;
  • 2000 грн — для інших осіб.

Отримана допомога на проживання не оподатковується ПДФО та не враховується при обчисленні сукупного доходу домогосподарства під час призначення інших видів соціальної допомоги.

Внутрішньо переміщені особи, які повернулись до місця постійного проживання, але є власниками нерухомого майна, знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф, і подали заявку на відшкодування відповідних втрат, теж отримують виплати допомоги на проживання.

Джерело: Мінцосполітики

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22415

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді