Медогляди та профспілки: не забудьте прозвітувати ПФУ

Дізнайтесь як подати необхідну інформацію

Медогляди та профспілки: не забудьте прозвітувати ПФУ

6 листопада 2022 року набрав чинності Закон України від 18 жовтня 2022 року № 2682-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та для спрощення обліку робочих місць», який вніс зміни до Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Як подавати відомості на сайті ПФУ про належність до профспілок та до осіб, які підлягають обов’язковим медоглядам

Стаття 20 Закону № 2464 передбачає, що страхувальник зобов’язаний подати відомості про працівника або підприємця щодо належності його до профспілок або до осіб, що підлягають обов’язковим медичним оглядам. 

Таку інформацію страхувальник повинен подати та своєчасно оновлювати через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

На вебпорталі визначено два пункти меню для подачі необхідних даних: 

  • «Відомості про участь застрахованих осіб в профспілкових організаціях»;  
  • «Відомості про медичний огляд працівників».

Для подачі інформації можна скористатись екранною формою або завантажити файли xml. Щоб пришвидшити подачу даних страхувальникам з великою кількістю працівників, Пенсійний фонд радить використовувати другий варіант.

Також ПФУ рекомендує при внесенні інформації про участь у профспілці не заповнювати поле «Паспорт», якщо у працівника є реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), оскільки можлива розбіжність з даними Реєстру застрахованих осіб. Поля «Дата початку перебування  членом профспілкової організації», «ЄДРПОУ профспілкової організації», «Назва профспілкової організації» є обов’язковими для заповнення.

Існує три значення для поля «Ознака приналежності до профспілкової організації»

  1. Перерахування членського внеску до профспілки здійснюються, дата приєднання до профспілки відома. 
  2. Перерахування здійснюються, дата приєднання невідома.
  3. Відрахування не здійснюються, є лише інформація про приналежність до профспілки.

Якщо працівник не належить до профспілки, дані про це в систему не вносяться, а якщо він виходить з профспілки, варто обрати третє значення поля «Ознаки приналежності до профспілкової організації».

Обов’язкові поля при внесенні інформації про медичні огляди працівників:

«Дата огляду», «ЄДРПОУ медичної організації», «Назва медичної організації», «Посада», «Періодичність проходження медичного огляду» (це поле може приймати наступні значення: 1 – місяць; 2 – квартал; 3 – 6 місяців; 4 – рік; 5 – 2 роки; 6 – років); «Дата останнього медичного огляду», «Дата наступного медичного огляду».

При внесенні персональних даних ПФУ також не радить заповнювати поле «Паспорт».

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
71

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25862

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46603

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33846

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22763

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді