Компенсації за облаштування місця для працівника з інвалідністю

Які можливі компенсації та як їх отримати

Компенсації за облаштування місця для працівника з інвалідністю

Українські роботодавці мають право на компенсацію витрат з облаштування робочого місця для працівника з інвалідністю, якщо працевлаштовують особу з І або ІІ групою інвалідності.

Компенсація за працевлаштування на нові робочі місця – посилання

Державна служба зайнятості інформує, що є три види компенсацій за працевлаштування особи з інвалідністю:

  • роботодавець працевлаштовує особу з І або ІІ групою інвалідності та облаштовує для неї робоче місце — виплата становитиме до 106 000 грн за робоче місце для особи з І групою та до 71 000 грн за місце для особи з ІІ групою;
  • працевлаштована особа з інвалідністю зареєстрована як безробітна — держава компенсує 50% витрат на оплату праці, але не більше мінімальної заробітної плати (8000). Така компенсація надається 6 місяців на рік;
  • роботодавець дає робоче місце внутрішньо переміщеній особі з інвалідністю — держава надає компенсацію в розмірі мінімальної заробітної плати протягом шести місяців.

Компенсація покриває витрати на придбання спеціалізованих меблів, обладнання, таких як столи та стільці, поручні, розсувні двері, транспортери та підіймачі для робочих місць. Також компенсують купівлю брайлівських клавіатур, сенсорних комп’ютерних дисплеїв, допоміжних засобів для відтворення звуку.

Щоб отримати компенсацію, роботодавець має подати до Центру зайнятості за місцем своєї діяльності заяву та копії документів, що підтверджують працевлаштування та придбання обладнання, а також відомості про особу з інвалідністю. Ці документи необхідно подати протягом 90 календарних днів з моменту працевлаштування особи з інвалідністю. Подати документи можна в паперовій або електронній формі, також через портал «Дія».

Рішення про надання або відмову в наданні компенсації приймається регіональним центром зайнятості протягом 10 робочих днів з моменту подання документів та оформлюється наказом. Інформацію про рішення центр надсилає роботодавцю протягом трьох робочих днів.

Компенсація виплачується на банківський рахунок роботодавця протягом п’яти робочих днів з дня прийняття рішення.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3554

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
14527

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
18691

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
31676

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
24242

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді