Як оцінити результати виконання завдань держслужбовця у разі його мобілізації

Результати не оцінюють, якщо до дати призову не визначили завдання i ключові показники

Результати службової діяльності державних службовців оцінюють щороку (ст. 44 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII). 

Результати службової діяльності держслужбовця оцінюють поетапно: 
  • визначають завдання i ключові показники результативності, ефективності та якості службової діяльності (далі — ключові показники); 
  • визначають результати виконання завдань; 
  • затверджують висновок щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців (п. 9 Порядку проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, затвердженого постановою КМУ від 23.08.2017 № 640, (далі — Порядок). 

Результати виконання завдань оцінюють у жовтні — грудні за період з 1 січня поточного року або з дати, коли визначили завдання i ключові показники, до дати видання наказу про визначення результатів виконання завдань.

Класифікація посад держслужбовців

Результати виконання завдань не визначають, зокрема, якщо на дату видання наказу держслужбовець відсутній на службі у зв’язку з призовом на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятий на військову службу за контрактом під час дії особливого періоду (п. 13, п. 14 Порядку). 

Щоб визначити результати виконання завдань безпосередній керівник спільно з керівником самостійного структурного підрозділу проводить оціночну співбесіду з державним службовцем, який займає посаду державної служби категорії «Б» a6o «В». 

У разі тимчасової відсутності держслужбовця результати виконання завдань визначають безпосередній керівник та керівник самостійного структурного підрозділу без оціночної співбесіди. 

Перед оціночною співбесідою держслужбовець заповнює форму щодо результатів виконання завдань за відповідний рік у частині відомостей щодо себе та займаної посади, опису досягнутих результатів у розрізі кожного визначеного завдання та строку його фактичного виконання та передає її безпосередньому керівникові в електронному вигляді. 

У разі тимчасової відсутності держслужбовця або ненадання ним зазначеної форми, такі відомості вказує безпосередній керівник (п. 37, п. 38 Порядку). 

Зважаючи на викладене, держслужбовців, яким визначили завдання i ключові показники, а також стосовно яких відсутні обставини, передбачені пунктом 14 Порядку, включають до списку, що міститься у наказі про визначення результатів виконання завдань. Таким чином, якщо держслужбовця включили до наказу про визначення результатів виконання завдань, але до затвердження висновку його увільнили у зв’язку з призовом на військову службу, результати виконання завдань визначають за його відсутності. 

Проте, якщо держслужбовця увільнили у зв’язку з призовом на військову службу до дати прийняття наказу, його не включають в списки. Відтак, результати виконання завдань цим держлужбовцем не визначають, висновок щодо нього в поточному році не затверджують. Оцінювання такого державного службовця припиняють, про що роблять відповідну відмітку в особовій справі (Роз’яснення НАДС «Щодо визначення результатів виконання завдань державним службовцем категорії «Б» або «В», увільненим у зв`язку з призовом на військову службу» від 23.09.2024 № 186 р/з). 

Людмила Герега  

За інформацією НАДС

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
106253

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
84854

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24566

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10234

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді