Період навчання та страховий стаж

За яких умов навчання зараховується до стажу

Період навчання та страховий стаж

Періоди трудової діяльності зараховуються до страхового стажу при обчисленні пенсії за періоди до 1.01.2004 згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення», а після 1.01.2004 Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Чи включати до страхового стажу відпустки без збереження зарплати

До страхового стажу зараховується весь трудовий стаж до 1.01.2004 та періоди навчання за денною формою у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.

Після 1.01.2004 до страхового стажу зараховується час навчання лише за умови сплати єдиного соціального внеску.

Час навчання можна підтвердити дипломом, посвідченням, свідоцтвом, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

За інформацією

Головного управління ПФУ в Запорізькій області

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
117392

Призначення пенсії в умовах воєнного стану

Призначення пенсії є формою соціального захисту для забезпечення гідного рівня життя людям, які вийшли за межі трудової діяльності. Умови сьогодення внесли суттєві зміни до процедури призначення пенсії у воєнний стан. Ці зміни спрямовані на спрощення процесу та забезпечення своєчасної виплати пенсій для громадян.
231

Чи буде пенсія, якщо немає стажу?

Українців передпенсійного віку часто цікавить запитання: якщо немає стажу, яка буде пенсія? З якого саме віку можна почати отримувати пенсію, якщо немає стажу, що робити, коли не вистачає страхового стажу, чи мають право на призначення пенсії підприємці, які досягнули пенсійного віку, - відповіді на ці запитання знайдете у статті
56072

Пенсійна реформа: які зміни плануються

Незважаючи на усі виклики, певне зростання пенсійних виплат все ж відбудеться. Також буде запроваджено декілька пенсійних новацій та обговорення запровадження накопичувальної пенсії
76288

Пенсія за віком у 2020 році

Для виходу на пенсію у 2020 році після досягнення відповідного віку потрібно мати страховий стаж не менше 27 років. З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме і у 2028 році досягне 35 років
5579

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді