Працівник не з'явився на роботу після закінчення строку військової служби за контрактом

2140

Запитання

Що робити кадровику, якщо працівник не з'явився на роботу після закінчення строку військової служби за контрактом?

Відповідь

Відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП гарантії щодо збереження місця роботи, посади та середнього заробітку діють тільки під час військової служби за контрактом. Тож після закінчення строку його дії роботодавець може видати наказ про припинення нарахування та виплати середнього заробітку працівнику.

Проте, якщо працівник не з’явився на роботу після закінчення військової служби за контрактом, потрібно з’ясувати причини його відсутності та зафіксувати це в актах.

В табелі обліку робочого часу позначте відсутність працівника як «НЗ» (неявки з нез’ясованих причин) до моменту отримання пояснень від працівника.

Звільняти ж працівника за прогул без отримання пояснень чи підтвердних документів про причини відсутності заборонено. Не виключено, що працівник вирішив продовжити військову службу на умовах контракту. Однак забезпечити гарантії за новим контрактом роботодавець зможе тільки після надання працівником відповідних документів.

Покроковий алгоритм знайдете у консультації «Як діяти кадровику, якщо працівник, призваний на строкову військову службу, після збігу строку служби не приступив до роботи і не виходить на зв’язок».

УВАГА! У 2020 році Президент змінив вік призову на строкову військову службу

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Мобілізований працівник вступає на військову службу за контрактом: дії роботодавця

Нині чимало працівників після мобілізації продовжують військову службу за контрактом. Роботодавцям необхідно добре розумітися, яким гарантіями необхідно забезпечити таких працівників.
9754

Гарантії щодо збереження робочого місця (посади) і середнього заробітку у разі виконання військового обов’язку

Законодавством встановлено категорії працівників, які мають гарантії щодо збереження робочого місця (посади) і середнього заробітку у разі виконання військового обов’язку
35714