Підставою для надання відпустки по вагітності та пологах може бути довідка

3625

Запитання

Чи є довідка з тимчасової непрацездатності підставою для надання відпустки по вагітності та пологах?

Відповідь

Довідка не є підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів ФСС. Довідки, що видаються в ЗОЗ, тільки підтверджують факт тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів, тобто відсутність працівника на роботі з поважної причини. Проте відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами працівника надається на підставі довідки тимчасової непрацездатності відповідно до Закону України «Про відпустки».

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами — соціальна оплачувана відпустка.

Відповідно до ч.1 ст.179 КЗпП та ст.17 Закону про відпустки, на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю:

  • 70 календарних днів до пологів;
  • 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів — 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.  

Надавайте відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами відповідно до Закону про відпустки, а виплачуйте допомогу по вагітності та пологах — до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон №1105). У відпустки мають бути визначені конкретні дати її початку та закінчення.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами не відображається у графіку відпусток, а дата її початку має визначатися за датою відкриття листка непрацездатності.

Згідно з п.1 ст.31 Закону №1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Видача довідок про тимчасову непрацездатність проводиться тільки тими ЛПЗ, в яких повністю використані бланки листків непрацездатності і тільки на період до їх виготовлення.

Після отримання бланків листків непрацездатності обмін довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності встановленого зразка проводиться посадовими  особами ЗОЗ (лікуючим лікарем, завідуючим відділення, головою ЛКК) з урахуванням вимог п.2.2 та п.2.9 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.

За матеріалами Управління Держпраці у Рівненській області

image87

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Курси кадровиків

Здобувати освіту онлайн – не лише тренд, а й спосіб зекономити час і кошти на дорогу, підлаштувати під себе розклад і перейняти досвід від кращих фахівців у своїй галузі. Які дистанційні курси для кадровиків обрати?
14728

Наказ про підвищення кваліфікації працівників

Одна з основних складових успішного підприємства — безперервний процес професійного розвитку працівників. Саме кваліфікований персонал забезпечує сталий розвиток підприємства. Дізнайтеся про гарантії працівникам на час підвищення кваліфікації та скачайте зразок відповідного наказу.
39327