ФСС планують приєднати по ПФУ: комітет ВРУ переглянув своє рішення

Пропонують об’єднати структури фондів та скоротити видатки

deal_07_09.png

05 вересня 2022 року Комітет ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів переглянув своє рішення щодо проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів України» від 15.06.2020 № 3663 (далі — Законопроєкт № 3663).

Комітет опрацював зауваження та пропозиції до Законопроєкту № 3663, які стосувались недоцільності під час дії воєнного стану в Україні наділяти КМУ повноваженнями:

  • визначати перелік видів матеріального забезпечення, страхових виплат і соціальних послуг, передбачених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та особливості їх надання;
  • затверджувати бюджету ФСС;
  • приймати інші рішення без погодження (схвалення) правлінням Фонду.

Головне юридичне управління ВРУ зауважує з приводу Законопроєкту № 3663, що викладений у новій редакції Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» фактично змінює систему управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, визначену діючим законодавством. Зокрема, передбачено припинити Фонд соціального страхування України як юридичну особу та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України. Таким чином, функції соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання передадуть до Пенсійного фонду України і його територіальних органів.

Законопроєкт № 3663 пропонує, зокрема, приєднати ФСС до ПФУ, що забезпечить належний контроль за цільовим використанням коштів в системі соціального страхування, вчасним виконанням зобов’язань перед громадянами держави у разі втрати ними працездатності та нещасних випадків на виробництві.

Об’єднання фондів дозволить зменшити адміністративні витрати системи соціального страхування, компенсувати існуючий дефіцит та побудувати єдину інформаційну систему соціального страхування. За підрахунками авторів Законопроєкту № 3663 об’єднання споріднених функцій фондів та інформатизація системи страхування зекономить 2—3 млрд гривень на рік страхових коштів.

Для підготовки документу до другого читання внесли 919 пропозицій та поправок. Комітет врахував окремі з них та рекомендував ВРУ ухвалити Законопроєкт № 3663.

За матеріалами ВРУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як обчислити страховий стаж для лікарняного

Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно здійснити розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних. Що входить в страховий стаж для лікарняного? Як визначити страховий стаж для оплати лікарняного? Як впливає страховий стаж на лікарняний? Відповіді на ці питання та все, що вам потрібно знати про страховий стаж для лікарняного — у статті.
138751

Максимальний термін перебування на лікарняному при різних захворюваннях

Лікарняний лист — офіційний документ, що видається людині при встановленні її непрацездатності та є підставою для звільнення від основної роботи. Максимальний термін перебування на лікарняному в Україні різниться залежно від захворювання, його тяжкості, ускладнень. Усе про орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності та граничний термін перебування на лікарняному — у статті.
159842

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28442

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
104037

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7298

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді