Як обчислити страховий стаж для лікарняного

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно визначити страховий стаж. Як обчислити страховий стаж для нарахування лікарняних — дізнаєтесь у статті.

 

Поняття «страховий стаж для лікарняних» у законодавчих актах

Визначення поняттю «страховий стаж» дає абзац перший частини першої статті 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV:

Страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини….

Як обчислити страховий стаж для лікарняних

До страхового стажу як періоду, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску, включають період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності) (абз. 2 ч. 1 ст. 14 Закону № 1105).

Страховий стаж обчислюємо за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у т. ч. за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а за періоди до 01.07.2000 — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше  (ч. 2 ст. 14 Закону № 1105).

ПФУ надає відомості про стаж за формами ОК-5, ОК-7, «Дані про трудовий та страховий стаж». Усі три довідки є підтвердними документами для нарахування допомоги з тимчасової непрацездатності, з вагітності та пологів.

Форми унормовані в додатках до Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою ПФУ від 18.06.2014 № 10-1 (далі — Положення № 10-1).

Індивідуальні відомості про застраховану особу (форма ОК-5)Додаток 4 до Положення № 10-1
Індивідуальні відомості про застраховану особу (форма ОК-7)Додаток 5 до Положення № 10-1
Дані про трудовий та страховий стажДодаток 9 до Положення № 10-1

Додатково звертаємо увагу на страховий стаж за останні 12 місяців.

Увага!

 З 01.01.2023 по трудовій книжці страховий стаж можемо обчислювати лише за період до 01.07.2000.

Періоди роботи, які враховують до страхового стажу для лікарняних

Періоди роботи, які враховують до страхового стажу для лікарняних

СКАЧАТИ

Трудовий і страховий стаж: правила обчислення — різні

Загальний трудовий стаж, набутий особою до 01.07.2000, визначаємо відповідно до Правил обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджених постановою КМУ від 19.10.1998 № 1658 (далі — Правила № 1658), хоча ця постанова й втратила чинність згідно з постановою КМУ від 11.07.2001 № 807.

Так, періоди роботи на умовах трудового договору (контракту), перебування на виборних посадах, служби в армії, навчання в ПТУ, що мали місце до 01.07.2000, включаємо до трудового стажу. Навіть час перебування під вартою і відбування покарання зараховують до трудового стажу.

Розмір лікарняних залежить від набутого страхового стажу

Категорія працівників

Розмір допомоги,
% середньої зарплати

Залежно від страхового стажу

які мають страховий стаж до 3 років

50

які мають страховий стаж від 3 до 5 років

60

які мають страховий стаж від 5 до 8 років

70

які мають страховий стаж понад 8 років

100

Незалежно від страхового стажу

1-3 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

100

один з батьків або особа, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи

ветерани війни, постраждалі учасники Революції Гідності та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України

особи, віднесені до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань» від 23.03.2000 № 1584-III

донори, які мають право на пільгу, передбачену статтею 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-IX

особи, реабілітовані відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу

медичні працівники і фахівці з реабілітації, які перебувають у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій

особи, які перебувають у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій (ч. 2 ст. 24 Закону про соціальне страхування).

50

працівники та гіг-спеціалісти резидента Дія Сіті

100 (від суми зарплати або доходу, з якої фактично сплачені страхові внески)

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (зокрема, догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачували страхові внески (п. 3 ст. 17 Закону про соціальне страхування).

Щоби визначити розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності, враховуйте ще один аспект — кількість місяців страхового стажу в році, який передує страховому випадку.

Як обчислити страховий стаж для лікарняногоЯк надають лікарняний по догляду за дитиною

Так, у застрахованих осіб, у яких протягом 12-ти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування страховий стаж менше шести місяців, виникає право на допомогу по тимчасовій непрацездатності — з огляду на нараховану зарплату, з якої сплачують страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку (п. 1 ч. 4 ст. 12 Закону про соціальне страхування).

Страховий стаж для лікарняних 2024

Незмінним є те, що страховий стаж для лікарняних 2024 обчислюємо за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Сума матеріального забезпечення страхового стажу для лікарняних 2024 визначається на підставі рішення уповноваженого із соціального страхування.


зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді