Статус ВПО без офіційної реєстрації на тимчасово окупованих територіях України

Якими документами підтвердити?

what.jpg

Статус ВПО можуть отримати громадяни, які з 24 лютого 2022 року виїхали із регіонів, які затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 року № 204-р, але не залишили територію України. В Переліку визначені 13 областей та місто Київ. Той факт, що задеклароване/зареєстроване місце проживання знаходиться в інших областях не є перешкодою в отриманні статусу ВПО.

Внутрішньо переміщена особа і біженець: чи тотожні поняття

Згідно законодавства, право отримати довідку мають особи, задеклароване/зареєстроване місце проживання яких розташоване за межами території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії, але такі особи:

  • перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцстрахування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії;
  • сплатили або за яких сплачено роботодавцем єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соцстрахування за IV квартал 2021 року або за 2021 рік на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії.

Якщо громадянин евакуювався з ТОТ, проте немає відмітки про реєстрацію, для оформлення довідки внутрішньо переміщеної особи необхідно звернутися із відповідною заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення або уповноваженої особи виконавчого органу місцевої ради чи центру надання адміністративних послуг та надати докази, що підтверджують факт проживання на визначеній території.

Національна сертифікація кадровиків — 2023

Доказами можуть бути:

  • військовий квиток з відомостями щодо проходження служби;
  • трудова книжка із записами про трудову діяльність;
  • документи, що підтверджують право власності на нерухомість;
  • документи про освіту чи довідка з місця навчання;
  • медичні документи;
  • фотографій, відеозаписи тощо.

ВПО, яким вже виповнилося 14 років і старше, подають заяву особисто. Якщо особі не виповнилось 14 років, чи якщо вона є недієздатною або з обмеженою дієздатністю – документи подають законні представники (батьки й усиновителі), а також опікуни та піклувальники.

Від імені дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, може звернутися керівник закладу, в який влаштована дитина, або законний представник (один з опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів).

Від імені дитини до 14 років, яка прибула без супроводу батьків/опікунів, заяву подає родич або вітчим, мачуха, у яких проживає дитина. У разі відсутності будь-яких родичів заяву подає представник органу опіки та піклування.

Радимо звернутись до Управління праці та соціального захисту з письмовою заявою про надання статусу внутрішньо переміщеної особи додавши до заяви завірені документи, які можуть підтвердити факт проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення з посиланням на статтю 4 Закону "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

Управління праці та соціального захисту має розглянути заяву протягом 15 робочих днів та прийняти рішення про видачу довідки або відмову в її видачі.

Довідка надається безоплатно і діє безстроково, за виключенням окремих випадків, передбачених законодавством, наприклад, якщо людина виїхала на постійне місце проживання за кордон чи повернулася до покинутого місця постійного проживання та деякі інші.

У випадку відмови у видачі довідки про надання статусу ВПО можна оскаржити це рішення до Управління праці та соціального захисту або до адміністративного суду.

За матеріалами БПД

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
55

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25794

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46167

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33723

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22653

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді