Реформа служби зайнятості та нові підходи до допомоги безробітним у пошуку підходящої роботи

ВРУ прийняла Закон

22_09.jpeg

Верховна Рада ухвалила проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» від 16.09.2021 № 6067 (далі — Законопроєкт № 6067).

Про що роботодавець має інформувати нового працівника до початку роботи

Законопроєкт № 6067 запроваджує низку новацій, що дозволять удосконалити роботу служби зайнятості, створити нові робочі місця та забезпечать зменшення рівня безробіття. Зокрема, пропонує компенсувати роботодавцям частину витрат на оплату праці або ЄСВ з Фонду по безробіттю за працевлаштування деяких категорій зареєстрованих безробітних:

  • молоді, в т. ч. на перше робоче місце;
  • учасників бойових дій;
  • одиноких батьків, батьків дітей з інвалідністю;
  • осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років;
  • осіб з інвалідністю;
  • довготривалих безробітних та інших вразливих категорій громадян.

Окрім того, Законопроєкт № 6067:

  • змінює підходи до допомоги безробітним в пошуку підходящої роботи;
  • впроваджує європейський метод до виплати допомоги по безробіттю за страховим принципом — чим більший страховий стаж, тим більша тривалість та розмір виплат, які отримує безробітний;
  • пропонує залучати більше безробітних до громадських робіт з відновлення країни, за що вони отримуватимуть вищий дохід, ніж допомога по безробіттю.

Відповідні зміни внесуть до КЗпП, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про зайнятість населення» та «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

За матеріалами ВРУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці»

Роботодавець зобов’язаний подавати до центру зайнятості інформацію щодо масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення
32540

Звітуємо про квоту

Пам’ятайте, що працевлаштування працівників квотних категорій може мати фінансовий зиск для підприємства. А от необґрунтована відмова у прийнятті, якщо квота не виконана, — гарантований візит інспектора Держпраці
64694

Відповідальність у 2019 році за невиконання квоти для працевлаштування

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників становить 20 осіб, на підприємстві має бути один працівник передпенсійного віку. Інакше — штраф. За яких умов та скільки заплатять роботодавці за невиконання квоти?
7452

Звіт № 3-ПН із 2018 року подаємо через інтернет

Сервіс «Електронний кабінет роботодавця» на сайті служби зайнятості дає змогу публікувати вакансії і переглядати резюме пошукачів роботи, звітувати про потребу в кадрах. Більше про можливості для роботодавців — у статті.
7880

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8674

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді