Відповідальність у 2019 році за невиконання квоти для працевлаштування

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників становить 20 осіб, на підприємстві має бути один працівник передпенсійного віку. Інакше — штраф. За яких умов та скільки заплатять роботодавці за невиконання квоти?

СКАЧАТИ ➦ Звіт про виконання квоти

Мінсоцполітики (лист від 09.11.2018 № 21833/0/2-18/53) нагадало, що на підприємства, установи та організації, у яких штатна чисельність становить 20 осіб, поширена вимога про виконання квоти (абз. 2 ч. 2 ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI; далі — Закон № 5067). Для таких підприємств установлено квоту в розмірі не менше ніж одна особа у середньообліковій чисельності штатних працівників, якій до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (далі — Закон № 1058) залишилося 10 і менше років.

Вимога щодо виконання квоти у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік поширюється на підприємства, установи та організації з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб (абз. 1 ч. 2 ст. 14 Закону № 5067).


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Як звітувати в 2019 році?

У 2019 році відзвітуйте, чи виконали квоту за 2018 рік. Звіт подавайте за новою формою. Мінсоцполітики оновив форму звіту у зв’язку з поширенням квоти на роботодавців із чисельністю працівників від 8 до 20 осіб. До 2019 року про квоту звітували лише роботодавці з чисельністю працівників понад 20 осіб.

➤ Складіть звіт про квоту за новою формою та підказками від експертів системи «Експертус Кадри»

Роботодавці самостійно розраховують квоту з урахуванням чисельності осіб, які на умовах повної зайнятості вже працюють на підприємствах, в установах, організаціях і належать до неконкурентоздатних на ринку праці. Виняток — особи з інвалідністю.

Мінсоцполітики зауважує: якщо особа у звітному році отримала додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, зокрема, стала особою, якій до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону № 1058 залишилося 10 і менше років, і працювала у звітному році на умовах повної зайнятості, її необхідно враховувати при розрахунку квоти.

Посадові особи органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, а також фізичні особи — підприємці, винні в порушенні законодавства про зайнятість населення, притягуються до відповідальності згідно із законодавством (п. 1 ст. 53 Закону № 5067).

Мінсоцполітики наголошує, якщо роботодавець не виконує протягом року квоту, з нього стягують штраф за кожну необґрунтовану відмову в працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (п. 2 ст. 53 Закону № 5067).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді