Як працює «Армія відновлення»

Теми:
Уряд розробив механізм залучення всіх, хто тимчасово втратив роботу, до виконання суспільно корисних робіт в «Армії відновлення». Таку роботу оплачуватимуть щонайменше на рівні мінімальної заробітної плати

armia_vidnovlennia_02.11.jpg

 

Що таке «Армія відновлення»?

Сьогодні в Україні дві армії: одна захищає Україну на фронті, друга — працює. І всі ті, хто своєю працею також наближають нашу Перемогу, складають «Армію відновлення» складають всі ті, хто наближає Перемогу своєю працею. Люди, які з різних причин залишились залишилися без роботи, можуть долучитись до виконання суспільно корисних робіт з відбудови країни. Держава оплачуватиме таку роботу на рівні мінімальної зарплати, яка з жовтня складає 6700 грн.

До таких робіт не залучатимуть людину, щойно вона прийшла до центру зайнятості. Перші 30 днів у статусі безробітного для неї шукають роботу за її спеціальністю. Якщо впродовж цього періоду людині не вдалося знайти роботу, підходящою роботою для неї вважають будь-яку, що не потребує кваліфікації, професійної підготовки. Такій людині можуть запропонувати також роботу, що потребує первинної професійної підготовки, зокрема безпосередньо на робочому місці. Тобто безробітних не обов’язково залучатимуть до суспільно корисних робіт, адже кількість офіційно зареєстрованих у центрах зайнятості осіб складає приблизно 250 тисяч.

Суспільно корисні роботи вже запроваджені в Сумській та Чернігівській областях. На них зайняті відповідно майже 400 та 78 безробітних.

Кого залучатимуть до суспільно корисних робіт?

До робіт залучають працездатних осіб, зокрема тих, що не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров'я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану. Також на суспільно корисних роботах можуть працювати:

  • незайняті особи, зокрема внутрішньо переміщені;
  • працівники діючих в умовах воєнного стану підприємств — за погодженням із керівниками, що не залучені до виконання мобілізаційних завдань (замовлень) та не зараховані до складу об'єктових формувань цивільного захисту, — у порядку переведення;
  • особи, зайняті в особистому селянському господарстві;
  • студенти вищих навчальних закладів, учні та слухачі професійно-технічних навчальних закладів;
  • особи, які забезпечують себе роботою самостійно.

Для виконання яких робіт можуть залучати безробітних?

Безробітні можуть виконувати:

  • суспільно корисні роботи, які мають оборонний характер;
  • роботи з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру.

Загалом це можуть бути роботи, що мають на меті як задовольнити потреби ЗСУ, інших військових формувань та сил цивільного захисту, так і забезпечити загальні потреби функціонування економіки та життєдіяльності населення, зокрема:

  • облаштування та укріплення блок-постів, вирубування дерев для формування окопів;
  • заготівля дров для військових та населення;
  • розбирання завалів та відновлення житлових будинків, інших приміщень, пошкоджених у результаті бойових дій;
  • укріплення дамб;
  • розчищення автомобільних доріг від завалів;
  • розвантаження гуманітарної допомоги;
  • облаштування підвальних приміщень у багатоповерхових будинках, школах під укриття;
  • ремонтно-відновлювальні роботи у приміщеннях соціальної сфери;
  • допомога внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку.

Перелік робіт залежить від потреб конкретного регіону. Як свідчить досвід організації таких робіт в областях, ідеться не лише про важку фізичну працю. Люди також плетуть маскувальні сітки, фасують гуманітарну допомогу, готують їжу військовим. Так, у Сумській області безробітних залучають до укріплення дамб, розчищення узбережжя біля водойм та річок, заготівлі дров для населення, розвантаження гуманітарної допомоги, облаштування підвальних приміщень у багатоповерхових будинках, школах під укриття, ремонтно-відновлювальних робіт у приміщеннях соціальної сфери тощо, а в Чергінівській області — до упорядкування, відновлення та благоустрою міст, ліквідації стихійних сміттєзвалищ та облаштування полігонів твердих побутових відходів; проведення ремонтно-відновлювальних робіт, насамперед на об'єктах забезпечення життєдіяльності.

Реєстрація безробітних: нові правила під час війни

Хто організовує роботи?

Організатором робіт має виступати військове командування рахом з обласною військовою адміністрацією самостійно або залучати органи виконавчої влади.

З учасниками робіт укладатимуть строкові трудові договори відповідно до КЗпП. Робітники отримуватимуть оплату за роботу в розмірі не нижче ніж мінімальна зарплата, тобто 6700 грн. Ця сума здебільшого вища, ніж допомога з безробіття.

За рахунок коштів обласного бюджету місцева влада може збільшити оплату. Частка співфінансування може становити і 50% на 50%, і 60% на 40%. Утім, виплата з фонду на випадок безробіття є гарантованою частиною оплати.

Чи можна відмовитися?

Стаття 43 Конституції України забороняє використання примусової праці. Водночас Порядок реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, передбачає, що відмова від виконання суспільно корисних робіт під час воєнного стану є підставою для припинення реєстрації безробітного в центрі зайнятості та відповідно скасування права отримувати виплати за цим видом страхування.

Виплачувати допомогу по безробіттю призупиняють на період участі в громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру або в умовах воєнного стану — у суспільно корисних роботах, а поновлюють після припинення участі в них безробітного.

За матеріалами Урядового порталу

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Що змінилося та як застосовувати нові норми: як переносити вихідні, яким працівникам можна виплатити компенсацію за невикористану відпустку без звільнення, які відпустки не входять до стажу для щорічних відпусток, хто матиме право на нову відпустку до 60 к. дн., кому роботодавець зможе відмовити у відпустці, чи можна замінити оплачувані відпустки неоплачуваними та багато іншого.

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46120

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33711

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22630

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді