Назва посади у штатному розписі для юриста згідно з Класифікатором професій

Яку назву посади ввести до штатного розписку для працівника, який буде забезпечувати юридичну підтримку організації, оскільки в Класифікаторі професій є юрист, юрисконсульт і спеціаліст-юрисконсульт?

Назви посад у штатному розписі підприємства мають відповідати професійним назвам робіт, зазначеним у Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (КП).

Юрисконсульт

Професійна назва роботи «Юрисконсульт», код КП 2429, застосовується, як правило, на підприємствах, в установах, організаціях (далі — організація), основна сфера діяльності яких не пов’язана з наданням юридичних послуг. Основна мета діяльності юрисконсульта — захист інтересів організації, у якій він працює, при розгляді господарських спорів у арбітражі, судах та інших державних органах, а також юридичне забезпечення ефективності роботи організації.

Кваліфікаційна характеристика юрисконсульта міститься у Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП), затвердженому наказом Мінпраці України від 29.12.2004 № 336.

Спеціаліст-юрисконсульт

Професійна назва роботи «Спеціаліст-юрисконсульт», код КП 2419.3, як правило, застосовується у системі державної служби або правоохоронної діяльності та належить до професійного угруповання «Професіонали державної служби» і використовується лише у відповідній сфері. Кваліфікаційні характеристики для різних категорій посад спеціалістів-юрисконсультів (головного, провідного, І, ІІ категорій) опубліковано у Довіднику типових професійно-кваліфікаційних характеристик посад державних службовців, затвердженого наказом Нацдержслужби України від 13.09.2011 № 11.

Юрист

Професійну назву роботи «Юрист», код КП 2421.2, переважно застосовують у спеціалізованих юридичних фірмах або у приватних юридичних практиках.

Основна мета діяльності юриста — представляти інтереси у різних судових та інших органах і консультувати з різних правових питань не одного клієнта (свого роботодавця або працівників своєї організації), а різних. Може спеціалізуватися на одній галузі права (одному виді юридичних послуг) або кількох.

Помилка

Іноді помилково вводять до штатного розпису запозичену з іноземних професійно-класифікаційних систем, але відсутню у КП, назву посади «Корпоративний юрист» — щоб відрізнити таку посаду від посад юристів, які працюють у спеціалізованих юридичних фірмах. Між тим завдання та обов’язки, які подібні до обов’язків «корпоративних юристів» в деяких іноземних системах професійної класифікації, передбачені кваліфікаційною характеристикою юрисконсульта


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді