Страховий стаж до 3 років

Неодноразово трапляються, що страховий стаж для оплати тимчасової непрацездатності за страховими випадками, що настали з 1 січня 2015 року, менший 3 років. Як та де у такому випадку зазначити про це у лікарняному?

Соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою непрацездатності і витратами на похованням із 1 січня 2015 року регулюється новим актом законодавства — Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (у редакції Закону України від 28.12.2014 № 77-VIII; Закон № 1105).

Одночасно із набранням чинності Законом № 1105 втратив чинність Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-III, яким до цього часу визначалися розміри допомоги по тимчасовій непрацездатності (згідно з Прикінцевими положеннями Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28.12.2014 № 77-VIII).

Отже, із 1 січня 2015 року лікарняні виплачується застрахованим особам у розмірах, установлених частиною першою статті 24 Закону № 1105:

  • 50% середньої зарплати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;
  • 60% середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж від трьох до 5 років;
  • 70% середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж від 5 до 8 років (раніше — 80%);
  • 100% середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж понад 8 років;
  • 100% середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань»; донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів».

Зазначаємо інформацію про страховий стаж у листку непрацездатності

Страховий стаж зазначають на зворотному боці бланка лікарняного, затвердженого наказом МОЗ, Мінпраці України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406 (далі — Наказ № 532/274/136-ос/1406).

Так у графі, що заповнює відділ кадрів або уповноважена особа, є можливість підкреслити один з варіантів кількості років страхового стажу:

Страховий стаж на день настання непрацездатності:
до 5 років, від 5 до 8, від 8 і більше років.

Згідно з частинами 8, 9 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1105, до приведення законодавства України у відповідність цьому закону, закони та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому закону; нормативно-правові та розпорядчі акти Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності діють до затвердження відповідних рішень Фондом.

Отже, бланк лікарняного, затверджений Наказом № 532/274/136-ос/1406, діє до затвердження нового бланка. Ураховуючи необхідність зазначити страховий стаж на бланках листків непрацездатності відповідно до Закону № 1105, страхувальникам можна рекомендувати вказувати відомості про страховий стаж до 3 років на вільному місці відповідної графи форми.

Наприклад:

Страховий стаж на день настання непрацездатності: до 3 років
до 5 років, від 5 до 8, від 8 і більше років


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді