Переведення на іншу посаду під час випробування

Може трапитися, що під час випробного строку необхідно перевести працівника на іншу посаду. Як у такому разі бути з випробуванням — продовжувати попередній строк чи встановлювати новий?

При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається (ч. 1 ст. 26 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

Як бачимо, КЗпП дозволяє встановити випробування лише при прийнятті на роботу. Оскільки трудовий договір з працівником вже укладено і йдеться лише про зміну умов договору в частині посади, то встановлення випробування за новою посадою кваліфікуватиметься як порушення законодавства про працю. Відповідати за це порушення доведеться і посадовій особі, і організації.

Переведення на іншу посаду під час випробуванняДізнайтеся, чи потрібно скасовувати режим неповного робочого часу при переведенні на іншу посаду

Посадову особу, винну у вчиненні порушення, може бути притягнуто до адміністративної відповідальності (штраф у розмірі від 30 до 100 нмдг), а на організацію чекатимуть штрафні санкції у розмірі мінімальної заробітної плати.

Продовження строку випробування на новій посаді — порушення законодавства про працю

Якщо зміни до трудового договору та наказ про переведення на іншу посаду міститимуть застереження про те, що випробування продовжує свій перебіг на новій посаді до закінчення, приміром, 3-місячного строку це кваліфікуватиметься як порушення законодавства про працю. Адже сторони при укладенні трудового договору дійшли згоди про випробування для перевірки відповідності працівника саме тій роботі, яка доручалася працівникові при прийнятті на роботу. Тож відсутні підстави поширювати цю умову трудового договору на трудові відносини за іншою посадою.

Переведення на іншу посаду під час випробування Читайте також: Допомога по тимчасовій непрацездатності при переведенні на нижчеоплачувану роботу

Навіть пропозиція роботодавця щодо переведення на іншу посаду має грунтуватися на попередній оцінці професійних якостей працівника. Власне, така оцінка і дає підстави пропонувати працівнику іншу роботу. Отже, пропозиція роботодавця про переведення означає впевненість у здатності працівника виконувати роботу за посадою, що пропонується.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді