Святкові та вихідні дні у серпні 2018 року: коли чекати на триденний вікенд

Серпень — один із тих літніх місяців, який дарує українцям додатковий вихідний день. Це пов’язано з тим, що саме у серпні наша ненька-Україна відзначає свій День народження — 24 серпня. Тож, скільки загалом відпочиватиме у серпні 2018, чи матимемо скорочений робочий день напередодні свята та чи будуть перенесення, — про усе за порядком.

Святкові дні у серпні 2018 року

Перелік святкових та неробочих днів встановлено статтею 73 КЗпП. Так, у серпні маємо одне свято — День незалежності України. Щороку відзначаймо 24 серпня. Цьогоріч це п’ятниця.

Календар робочих днів 2018











Загальна кількість вихідних днів у серпні 2018 року

Загальними вихідними днями для працівників, що мають п’ятиденний графік роботи, є субота та неділя. Для працівників із шестиденним робочим тижнем — лише неділя.

Отже, працівники із «п’ятиденкою» матимуть загалом дев’ять вихідних днів серпні 2018 року. Серед них такі дні:

  • 4, 5 серпня;
  • 11, 12 серпня;
  • 18, 19 серпня;
  • 24-26 серпня.

Працівники із «шестиденкою» відпочиватимуть у серпні лише п’ять днів:

  • 5 серпня;
  • 12 серпня;
  • 19 серпня;
  • 24 серпня;
  • 26 серпня.

Оплата роботи у вихідний при неповному робочому тижні

Святкові та вихідні дні у серпні 2018 року: коли чекати на триденний вікенд
Відповідає Ольга Догадіна провідний експерт Експертус Кадри
Робота у святковий і неробочий день оплачується у подвійному розмірі (ч. 1 ст. 107 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП): відрядникам — за подвійними відрядними розцінками; працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки; працівникам, які одержують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Перенесення робочих днів у серпні 2018 року

Для раціонального розподілу робочого часу та часу відпочинку Уряд щороку рекомендує переносити робочі дні на суботи.

Рекомендації щодо перенесення робочих днів — 2018 стосується працівників із п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними — у суботу та неділю.

Святковий день у серпні 2018 року — День незалежності України — припадає на п’ятницю. Переносити цей святковий день на суботу немає потреби. Отже, у серпні 2018 року немає днів для перенесення.

Скочення тривалості робочого дня напередодні свята у серпні 2018 року

Напередодні офіційних святкових i неробочих днів працюємо на годину менше. Це стосується і працівників і з п’ятиденним, і з шестиденним робочим тижнем.

У серпні 2018 року один робочий день передує святковому — четвер, 23 серпня. Тобто цього дня усі працюватимуть на годину менше.

Увага! Тим працівникам, кому за законодавством установлено скорочену тривалість робочого часу, працюють повний день.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Письмові комунікації для кадровика

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді