Перенесення робочих днів — 2018

UA RU
Щороку згідно зі статтею 67 КЗпП Уряд рекомендує роботодавцям перенести робочі дні, які межують зі святковими, на суботи. Зробити це КМУ має не пізніш ніж за три місяці до першого перенесення. Нині маємо розпорядження КМУ про перенесення робочих днів у 2018 році з урахуванням змін, унесених до статті 73 КЗпП. А саме — запровадження додаткового святкового дня 25 грудня — «Різдво Христове».

Перенесення робочих днів 2022

Розпорядженням від 11.01.2018 № 1-р Уряд рекомендував керівникам підприємств перенести у 2018 році робочі дні:

Із

На

п’ятниці, 9 березня

суботу, 3 березня

понеділка, 30 квітня

суботу, 5 травня

п’ятниці, 29 червня

суботу, 23 червня

понеділка, 24 грудня

суботу, 22 грудня

понеділка, 31 грудня

суботу, 29 грудня

Нагадаємо, що 2 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів» від 16.11.2017 № 2211-VIII, згідно з яким — запроваджено святковий неробочий день 25 грудня (католицьке Різдво) та, водночас, скасовано святковий день 2 травня. 1 травня віднині має назву — День праці.

Перенесення стосується працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю.

Оновлений розрахунок норм тривалості робочого часу на 2018 рік
(з урахуванням нового свята 25 грудня і скасування 2 травня)

Перенесення робочих днів у 2018 році
СКАЧАТИ ТАБЛИЦЮ

Керівник підприємства, що пристав на рекомендації Уряду, має видати наказ про перенесення робочих днів за два місяці до дати першого перенесення. Так скеровує стаття 67 КЗпП. Утім, дотримати цієї норми у 2018 році не вдасться, адже перше перенесення припадає на 3 березня, а Кабмін видав своє розпорядження лише 11 січня, до того ж остаточний текст розпорядження з’явився на Урядовому порталі лише ввечері п’ятниці 12 січня.

Що робити? Видавати наказ про перенесення робочих днів у 2018 році згідно з рекомендаціями Уряду. Затримка з наказом — не провина роботодавця, вона сталася через затримку Уряду з ухваленням відповідного рішення. Тож роботодавця не штрафуватимуть.

Зразок наказу про перенесення робочих днів у 2018 році

Перенесення робочих днів у 2018 році
СКАЧАТИ

Проект наказу обов’язкового узгодьте з виборним органом профспілки чи профспілковим представником. Доведіть наказ до відома всіх працівників. Це вимоги статті 67 КЗпП. Відтак всі працівники мають працювати за новим, зміненим графіком роботи.

Перенесення робочих днів змінить графік роботи підприємства. Працівники, які хворітимуть чи перебуватимуть у відпустках у «перенесені» дні, мають виходити на роботу по суботах разом з усіма. Звісно, дехто опиратиметься. Дійте на випередження. Зазначте про необхідність працювати по суботах у наказі.

Чи обов’язково переносити робочі дні відповідно до рекомендацій Уряду?

Розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2018 році» від 11.01.2018 № 1-р має рекомендаційний характер і не обов’язкове для застосування всіма суб’єктами господарювання. Це випливає з тексту розпорядження: «…рекомендувати керівникам підприємств, установ і організацій…». Остаточне рішення про перенесення робочих днів роботодавець приймає самостійно.

Чи можна перенести робочі й вихідні на інші дні, ніж рекомендував Уряд?

Ні, таке перенесення не правомірне.

Роботодавець у разі застосування рекомендації КМУ не пізніше ніж за два місяці видає наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, погоджує його з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).

Перенесення робочих днів — це зміна режиму роботи. Змінити істотні умови праці можна за умови змін в організації виробництва і праці на підприємстві (ст. 32 КЗпП).

Норма частин 4, 5 статті 67 КЗпП про перенесення вихідних і робочих днів — спеціальна по відношенню до статті 32 КЗпП. Тому якщо роботодавець вирішить перенести вихідні і робочі дні, як рекомендує КМУ, змінити графік роботи буде правомірним без змін в організації виробництва і праці на підприємстві.

Якщо перенесення робочих і вихідних днів на підприємстві не пов’язане зі змінами в організації виробництва і праці на підприємстві та рекомендаціями КМУ, таке рішення може бути визнане неправомірним, оскільки у такому разі буде порушено норми:

  • щодо тривалості перерви в роботі між змінами — не менше подвійної тривалості роботи в попередній зміні (включаючи і час перерви на обід) (ч. 1 ст. 59 КЗпП);
  • щодо тривалості щотижневого безперервного відпочинку — не менш як 42 год. (ст. 70 КЗпП).

За такі порушення при перевірці дотримання норм законодавства про працю до підприємства можуть застосувати штрафні санкції, а посадову особу підприємства — притягнути до адміністративної відповідальності.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді