Чи відображати в трудовій книжці роботу за вахтовим методом

Нормативним документом, яким урегульовану роботу за вахтовим методом, передбачено необхідність вносити до трудової книжки відповідний час. Водночас Інструкцією про порядок ведення трудових книжок такої вимоги не встановлено. Як у такому разі діяти правильно?

Основним документом, який нині регламентує порядок організації роботи за вахтовим методом, є спільна постанова Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань, Секретаріату ВЦРПС і Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про затвердження Основних положень про вахтовий метод організації робіт» (далі — Основні положення) від 31.12.1987 № 794/33-82 (далі — Постанова № 794). Можливість її застосування на території України врегульована постановою ВР «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.1991 № 1545-ХІІ.

Чи відображати в трудовій книжці роботу за вахтовим методом Читайте також: Вахтовий метод робіт: табелювання і оплата часу перебування працівників у дорозі

Увага!

Хоча працівники органів внутрішніх справ, працівники флоту рибної чи іншої промисловості також можуть працювати поза місцем їхнього постійного проживання, у разі несення ними вахтової служби застосовується окремий порядок організації роботи, визначений вимогами відповідних статутів або окремих правових актів, а не Основними положеннями.

Чи відображати в трудовій книжці роботу за вахтовим методомВам стане у пригоді: Запис про навчання в трудовій книжці

Частиною третьою пункту 2.4 Основних положень передбачено: при виконанні робіт вахтовим методом у графі 3 трудової книжки зазначається, що робота виконується вахтовим методом. Проте Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58, немає вимоги щодо внесення запису про роботу вахтовим методом до трудової книжки. Отже, відсутність такого запису в трудовій книжці не може розглядатися як порушення законодавства про працю.

Увага!

Доречно звернути увагу на те, що робота за вахтовим методом не дає права на призначення пільгових пенсій. Утім, виробництва та роботи, що включені до Переліку підприємств, на яких застосовується вахтовий метод роботи (додаток 2 до Постанови № 794), внесені до Списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою КМУ від 16.01.2003 № 36 (далі — Списки виробництв № 36). Тож працівники, професії і посади яких внесені до Списків виробництв № 36, мають право на пенсію на пільгових умовах відповідно до статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 № 1788-XII, незалежно від запису в трудовій книжці про наявність/відсутність роботи за вахтовим методом.

Якщо працівник виконує роботи за вахтовим методом і має право на пенсію за віком на пільгових умовах, запис у трудовій книжці виконується на підставі наказу, виданого за результатами атестації робочих місць, і повинен відповідати найменуванню Списків виробництв № 36.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді