Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті

УВАГА!

Роботодавці не подають у 2023 році звіт № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю» за 2022 рік, але норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю виконують і надалі. Після внесення змін до нормативно-правових актів наші експерти актуалізують матеріал.

Хто подає звіт по інвалідах

Відповідно до статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII (далі — Закон № 875), норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю встановлюють:

  • підприємствам, установам, організаціям, зокрема й підприємствам та організаціям громадських організацій осіб з інвалідністю;
  • фізичним особам, які використовують найману працю.

Тобто саме вони подають звіт по інвалідам, як часом називають «Звіт 10-ПОІ про виконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю».

Увага! Винятки становлять підприємства, в яких чисельність працівників менше восьми.

З якої дати враховувати працівника з інвалідністю до нормативу

За статтею 18 Закону № 875 підприємства зобов’язані:

  • виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством;
  • надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • звітувати Фонду про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю у порядку, встановленому КМУ.

При поданні одного зі складніших кадрових звітів 2022 вам стануть у пригоді онлайн сервіси.

Пам’ятайте, що з 01.02.2022 року діє оновлений звіт 10-ПОІ, тож звітуйте за зміненою формою.

Нова форма звіт по інвалідам 2021: бланк

10-поі

Звіт по інвалідам за 2021 рік: термін подачі

Форма звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів № 10-ПОІ регламентує, що звіт подають не пізніше ніж 1 березня року, наступного за звітним. При цьому пункт 2 Порядку подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2007 № 70 скеровує, що звіт по інвалідам за 2021 рік подають до 1 березня 2022 року. Своєю чергою, Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю у листі від 28.01.2021 № 06-01/13-213/06-03 поінформував, що останній день подання звіту — 1 березня.

Однак, зважаючи на одвічний спір про строки у документах з прийменниками «до» і «по», не рекомендуємо залишати подання звіту на 1 березня. Подайте звіт 10-ПОІ 2022 не пізніше останнього робочого дня лютого.

Куди подавати звіт по інвалідах

Звіт подайте особисто до відділення Фонду за місцем державної реєстрації підприємства (ФОП) або надішліть рекомендованим листом.

Увага! Якщо надсилаєте звіт про працевлаштування інвалідів за 2021 рік поштою, Фонд вважатиме датою надходження звіту дату на поштовому штемпелі.

Підготовка для подання звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів

Частина ч. 2 ст. 19 Закону № 875 скеровує, що роботодавці самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу і забезпечують працевлаштування осіб з інвалідністю, про що подають до Фонду Звіт № 10-ПОІ.

Зверніть увагу, що заповнення звіту — це ключовий етап сумлінної праці протягом усього року. Щоби вчасно та правильно подати Звіт №10-ПОІ, роботодавцю необхідно зробити три кроки:

1. Перевірити, чи зареєстроване підприємство в Фонді.

2. Якщо норматив не виконано, розрахувати суму та сплатити адміністративно-господарські санкції.

3. Оформити Звіт № 10-ПОІ.

Щоб ви правильно заповники звіт, експерти підготували для вас інструкцію з заповнення рядків, а також приклад запонення форми 10-ПОІ.

звіт про працевлаштування інвалідів

РОЗГОРНУТИ ПРИКЛАД ЗАПОВНЕННЯ



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді