Зразок наказу про закінчення відпустки без збереження зарплати, що давали на час карантину

Чи можна перервати відпустку без збереження зарплати, що надавали на час карантину?

Щорічні чи соціальні відпустки

Працівники, які перебувають у цих відпустках, вийдуть на роботу, коли відпустки закінчаться.

Роботодавець може відкликати працівника зі щорічної відпустки лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства та в інших випадках, передбачених законодавством (ч. 3 ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки).

Як допомогти працівникам увійти у звичний режим роботи після карантину

Закон про відпустки не містить такої підстави для відкликання зі щорічної відпустки, як закінчення карантину. Тож якщо карантин закінчився, роботодавець не має права відкликати працівників зі щорічної відпустки. Утім, якщо через перебування працівника у щорічній відпустці виникне загроза простою інших працівників, підготуйте наказ про відкликання його зі щорічної відпустки. В наказі посилайтеся на частину 3 статті 12 Закону про відпустки.

Закон про відпустки не передбачає також випадків, коли працівника можна відкликати із соціальної відпустки, зокрема, з додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи (ст. 19 Закону про відпустки).

Відпустка без збереження зарплати за згодою сторін на час карантину

Працівник може написати заяву про припинення або переривання такої відпустки, коли карантин закінчився.

Зразок заяви працівника:

У зв’язку з закінченням карантину прошу перервати з 01.06.2020 відпустку без збереження заробітної плати за згодою сторін на час карантину.

Якщо відпустку без збереження зарплати перериваєте для декількох працівників, підготуйте один зведений наказ після того, як усі працівники нададуть заяви. Таку можливість передбачає пункт 7 глави 9 розділу ІІ Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 18.06.2015 № 1000/5.

Зразок Наказу про переривання відпустки після карантину
ІРИНА ЖИТКОВАкерівник групи експертів Експертус Кадри
Карантин змусив усіх підлаштовуватися під нові умови роботи. Звичні робочі процеси дещо ускладнилися або й узагалі стали неможливими. Як діяти кадровику, якщо необхідно звільнити працівника

Наказ про переривання відпустки без збереження заробітної плати після карантину

Скачати зразок

Зразок Наказу про переривання відпустки після карантину

image11

Вебінар: "Вихід із карантину: як вивести працівників на робочі місця"


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді