Як вивести з самоізоляції працівників, яким виповнилось 60 років

UA RU
КМУ постановою від 03.06.2020 № 435 уніс зміни до постанови КМУ «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів» від 20.05.2020 № 392 (далі — Постанова № 392).

З 05.06.2020 особам, які досягли 60-річного віку, дозволили не дотримуватися зобов’язання щодо самоізоляції. Умови:

  • епідемічна ситуація в регіоні відповідає ознакам для послаблення протиепідемічних заходів;
  • регіональна та місцева комісія з ТЕБ та НС прийняла рішення послабити протиепідемічні заходи.

Тож перед тим, як вивести на роботу працівників віку 60+, дочекайтесь рішення комісій.

Маєте таке рішення? Можна допустити таких працівників до роботи на робочому місці.

Дистанційна робота

Якщо епідемічна ситуація в регіоні погіршиться протягом трьох днів поспіль, комісія з ТЕБ та НС зобов’язана зібратись на позачергове засідання та скасувати послаблення протиепідемічних заходів (абз. 7 п. 4 Постанови № 392).

Тому якщо працівники дистанційно виконують всю роботу, передбачену трудовим договором, не поспішайте їх повертати на робочі місця. До кінця карантину, а це поки що до 22.06.2020, працівники можуть працювати дистанційно (вдома) на підставі наказу.

Якщо ж керівник наполягає, щоб працівники повернулись на робочі місця, видайте наказ про припинення дистанційної роботи.

Протиепідемічні заходи на підприємстві: нові загальнодержавні вимоги

Зразок наказу про припинення дистанційної роботи для працівників 60+

Скачати зразок

Як вивести з самоізоляції працівників, яким виповнилось 60 років

Простій

Якщо епідситуація в регіоні сприятлива, працівники, яким виповнилось 60 років, не повинні перебувати на самоізоляції та можуть повертатись на роботу. Тому наявні підстави для припинення простою.

Узгодьте з керівником дату, коли припиняєте простій. Після цього підготуйте проект наказу про припинення простою.

Зразок наказу про припинення простою для працівників 60+

Скачати зразок

Як вивести з самоізоляції працівників, яким виповнилось 60 років

Відпустки

Роботодавець може відкликати працівника зі щорічної відпустки лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства та в інших випадках, передбачених законодавством (ч. 3 ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки).

Закон про відпустки не містить такої підстави для відкликання з щорічної відпустки, як закінчення карантину або зняття обмежень протиепідемічних заходів. Тож якщо комісія з ТЕБ і НС послабила протиепідемічні заходи та дозволила особам, яким виповнилось 60 років, припинити самоізоляцію, роботодавець не має права відкликати працівників з щорічної відпустки.

Закон про відпустки не передбачає також випадків, коли працівника можна відкликати з соціальної відпустки, зокрема, з додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи (ст. 19 Закону про відпустки).

Штрафи 2022

Тож працівники, які перебувають у щорічних чи соціальних відпустках, вийдуть на роботу по закінченню відпусток.

Працівник оформив відпустку без збереження заробітної плати за згодою сторін на час карантину? Він може написати заяву про припинення або переривання такої відпустки, якщо карантин ще триває, але працівник може і бажає приступити до роботи.

✍ Зразок заяви працівника:


«У зв’язку зі зняттям обмежень щодо обов’язкової самоізоляції осіб, що досягли 60-річного віку, прошу перервати відпустку без збереження заробітної плати на час карантину з 05.06.2020»

Наказ про переривання відпустки без збереження заробітної плати для працівників 60+

Скачати зразок

Як вивести з самоізоляції працівників, яким виповнилось 60 років

Письмові комунікації для кадровика

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді