Увільнення від роботи на час виборів у 2020 році

UA RU
25 жовтня 2020 року обиратимемо депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів. Якщо ваш працівник є учасником виборчого процесу, оформте необхідні документи, табелюйте коректно. Допоможемо в цьому, а спиратимемося на Виборчий кодекс від 19.12.2019 № 396-IX (далі — ВК)

Як увільнити від роботи члена дільничної виборчої комісії

Дедлайн, щоб утворити дільничні виборчі комісії, — 09.10.2020, за 15 днів до дня голосування.

Щоб увільнити від роботи працівника — члена виборчої комісії, знадобиться лише три кроки.

>>>>>Хто з працівників не може бути членом виборчої комісії чи довіреною особою кандидата

Крок 1. З’ясуйте, виконує працівник обов’язки в комісії на платній чи безплатній основі

Це потрібно, щоб правильно скласти наказ про увільнення від роботи:

Виконання обов’язків у комісії

Настанова кадровику

Підстава

На платній основі

Зберігайте місце роботи/посаду за основними працівниками, не зберігайте заробітку. Увільняйте від роботи на весь період виборчого процесу

ст. 212 ВК

На безплатній основі

Зберігайте місце роботи/посаду, середній заробіток. Увільняйте на час засідань виборчої комісії чи участі в інших заходах комісії

ст. 38 ВК,

ст. 119 КЗпП

На кожного члена виборчої комісії поширюються гарантії і компенсації, передбачені законодавством для працівників на час виконання ними державних або громадських обов’язків у робочий час. Гарантії поширюються на час безпосереднього виконання обов’язків члена виборчої комісії, як-от участь у засіданнях комісії, інших заходах на виконання ВК чи рішень комісії (ч. 5 ст. 38 ВК).

✎ Зверніть увагу!


За працівниками, що виконують державні або громадські обов’язки у робочий час, зберігаємо місце роботи/посаду та середній заробіток

За рішенням виборчої комісії голова, заступник голови, секретар або в разі їх відмови інші члени дільничної виборчої комісії протягом виборчого процесу можуть виконувати свої повноваження у виборчій комісії на платній основі на підставі цивільно-правового договору між ними і виборчою комісією. Таких осіб на цей період увільняють від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи зі збереженням стажу роботи (абз. 1 ч. 1 ст. 212 ВК).

Крок 2. Отримайте від працівника підтвердний документ

Підстава для наказу — заява працівника + один із документів:

  • копія договору ЦПХ про виконання повноважень у комісії на платній основі;
  • письмове повідомлення голови, заступника голови чи секретаря комісії про скликання засідання комісії;
  • рішення комісії про залучення члена комісії до участі в інших заходах, передбачених ВК.

✎ Перевірте!


У повідомленні або рішенні мають бути вказані дата, час та запланована тривалість засідань виборчої комісії чи іншого заходу

Унормованої форми повідомлення/рішення немає. Секретар оформить документ на бланку комісії. Якщо в повідомленні/рішенні буде інформація про кілька заходів, наприклад, розклад засідань комісії, запланованих на увесь час виборчого процесу, оформлюйте увільнення одним наказом. Отримали повідомлення/рішення про окремий захід — видайте окремий наказ.

Крок 3. Складіть наказ

Наказ про увільнення від роботи працівника, який виконує повноваження на платній основі

Основний працівник уклав ЦПД з комісією і виконує повноваження на платній основі, вкажіть у наказі:

Дві зауваги:

  1. Наказ про увільнення від роботи члена виборчої комісії належить до групи наказів з кадрових питань тривалого (75 р.) строку зберігання. Реєструйте в Журналі реєстрації наказів з кадрових питань тривалого зберігання, рекомендований літерний індекс — к/тр.
  2. Наказом працівника увільнили від роботи до закінчення виборчого процесу з «відкритою» датою. Тому після закінчення цієї події доцільно видати наказ про те, що працівник став до роботи.

Якщо працівник — кандидат у депутати місцевої ради

Надайте неоплачувану відпустку. Підстава для відпустки — стаття 237 ВК. Для держслужбовця додаткова підстава для відпустки без збереження зарплати — частина 4 статті 10 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

Бажаний строк відпустки працівник вказує в заяві.

Зразок заяви

Держслужбовець зобов’язаний письмово повідомити керівника держслужби в одноденний строк після реєстрації кандидатом у депутати. Строк відпустки — з дня його повідомлення про участь у виборчому процесі й до дня його завершення відповідно до виборчого законодавства.

Зразок заяви

Роботодавець не має права відмовити кандидату в депутати у звільненні на період з часу його реєстрації як кандидата до закінчення виборчого процесу (або скасування його реєстрації) від виконання виробничих або службових обов’язків за місцем роботи з наданням неоплачуваної відпустки (ст. 237 ВК).

Не звільняйте з ініціативи роботодавця працівника, зареєстрованого як кандидата у депутати. Це забороняє частина 2 статті 237 ВК. Звільнити, наприклад, за скороченням, можливо лише після закінчення виборчого процесу — через 15 днів, як офіційно оприлюднять результати місцевих виборів (ч. 3 ст. 196 ВК).

Наказ про увільнення від роботи працівника — кандидата у депутати місцевої ради

Якщо працівник — довірена особа кандидата

Увільніть від роботи без збереження зарплати наказом. Умова — роботодавець згоден увільнити працівника.

Довірені особи кандидата мають право на звільнення від виконання виробничих або службових обов’язків з дня їх реєстрації на період виборчого процесу без збереження заробітної плати за погодженням із власником підприємства чи уповноваженим ним органом (ч. 9 ст. 238 ВК).

Наказ про увільнення від роботи працівника — довіреної особи кандидата

Як табелювати участь у виборчому процесі

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді