Працівник повернувся з відпустки з-за кордону та має піти на самоізоляцію під контролем сервісу “Дій вдома”. Як оформити відсутність

Стаття допоможе документально оформити відсутність працівника на робочому місці, якщо він прибув з держави із значним поширенням COVID-19 та взяв на себе зобов'язання самоізоляції відповідно до сервісу “Дій вдома” без звернення до лікуючого лікаря?

Якщо працівник вашого підприємства відпочиває за кордоном, будьте готові, що після відпустки ви не побачите його через самоізоляцію ще щонайменше два тижні. Чи можна швидше? Можна, але це буде дорожче. Працівник зможе одразу після повернення вийти на роботу, якщо після повернення з-за кордону за власний кошт здасть тест на COVID-19 методом ПЛР і результат буде негативним. Далі — докладно.

Що зробити кадровику, якщо працівник захворів на COVID-19

Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 22.07.2020 № 641 визначає коло осіб та випадки, в яких особа має самоізолюватися. Це:

1) особи, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов’язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування;

2) особи з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом захворювання на COVID-19 у легкій формі за умови, що особа не потребує госпіталізації;

3) громадяни України, що перетинають державний кордон та прибули з держави із значним поширенням COVID-19, крім таких осіб, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою:

  • осіб, які не досягли 12 років;
  • працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей;
  • членів офіційних урядових та інших делегацій України, які повертаються в Україну після здійснення короткотермінових відряджень за кордон з метою участі в міжнародних консультаціях, переговорах, конференціях, сесіях органів міжнародних організацій, засіданнях міжурядових комісій, інших спільних міждержавних органів;
  • водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, членів екіпажів повітряних, морських і річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад;
  • осіб, що здійснюють перевезення гемопоетичних стовбурових клітин для трансплантації;
  • осіб, які мають негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено не більш як за 48 годин до перетинання кордону;

4) особи, які прибувають з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, крім таких осіб, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою:

  • осіб, які не досягли 12 років;
  • працівників представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні;

5) особи з підтвердженим діагнозом COVID-19, виписані із закладу охорони здоров’я, до моменту одужання відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

МОЗ формує перелік держав із значним поширенням COVID-19, і переглядає його кожні 7 днів.

Державою із значним поширенням COVID-19 визнають державу, в якій кількість нових випадків реєстрації хвороби COVID-19 на 100 тис. населення за останні 14 днів перевищує кількість таких випадків в Україні.

Тож працівнику, який відпочиває за кордоном, під час відпустки варто пильнувати такий перелік. Якщо країна, в якій він перебуває, знаходиться у переліку в «червоній» зоні, перед поверненням в Україну варто скачати на смартфон додаток «Дій вдома», але не реєструватися у ньому. Це треба буде зробити після прильоту в Україну в аеропорту і показати працівнику Державної прикордонної служби до проходження паспортного контролю. Коли працівник з аеропорту приїде додому (в місце, де перебуватимете наступні два тижні), треба буде підтвердити адресу самоізоляції та надіслати еталонне фото. Від цього моменту почнеться відлік 14-денного строку самоізоляції.

Якщо на мобільний неможливо встановити додаток «Дій вдома», доведеться піти на обсервацію.

Як перевірять, що працівник вдома?

Двічі-тричі разів на день на смартфон прийде повідомлення з вимогою підтвердити самоізоляцію. Для цього є максимум 15 хвилин. Для цього перед камерою смартфону доведеться виконати декілька завдань, що побачите на екрані, наприклад: «поверніть голову вліво», «нахиліть голову вправо», «покліпайте очима». Щойно виконаєте завдання, фото з позначкою геолокації надішлють у програму. Вночі повідомлення не приходять. Якщо працівник не підтвердить, що він вдома на самоізоляції, додаток передасть інформацію до Національної поліції. Вона подзвонить порушнику або приїде з перевіркою.

«А якщо я не хочу сидіти два тижні вдома?..»

Після повернення на Україну працівник має 24 години, щоб здати тест на COVID-19 методом ПЛР у лабораторії, яка є в списку МОЗ. Лише такі лабораторії внесуть результат негативного дослідження до електронної системи Центру громадського здоров’я України. Ці результати синхронізуються із додатком «Дій вдома» і працівника про інформують, що самоізоляцію можна припинити. Ціна питання — 1600 — 2000 грн.

image49
Ольга Догадіна, керівник групи експертів із кадрових питань
З 10 серпня 2022 року роботодавці отримали право встановлювати нефіксований робочий час. Як оформити трудовий договір з нефіксованим робочим часом? Як правильно обліковувати та оплачувати таку роботу?

Що робити з працівником, який має самоізолюватися?

1. З’ясуйте, чи може він працювати вдома. Якщо так — оформіть наказом дистанційну (надомну) роботу (ст. 60 КЗпП). Під час карантину оформлювати письмовий трудовий договір для цього не потрібно.

2. Якщо працівник не може працювати вдома, оформіть його відсутність:

  • щорічною відпусткою,
  • відпусткою без збереження зарплати за згодою сторін на час карантину або надайте відпустку без збереження зарплати за угодою сторін (ст. 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР).

У будь-якому разі роботодавець не має права відмовити працівнику, який просить відпустку через обов’язок самоізолюватися.

І наостанок. Не плануйте важливі справи чи наради з працівником одразу на 15-й день від початку самоізоляції. У користувачів мобільного додатку «Дій вдома» безліч нарікань на його роботу. Тож якщо працівнику не пощастить, не виключено, через збій в системі додаток доведеться переустановити і програма некоректно відобразить кількість днів, що залишилися до кінця самоізоляції….

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді