Загальні правила етичної поведінки держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування зазнали змін
Підпишіться на Telegram-канал Кадровик-01. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води
Як вести особові картки державних службовців
НАДС наказом від 20.08.2025 року №116-25 внесло зміни до Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, затверджених наказом НАДС від 05.08.2016 № 158 (далі — Загальні правила).
Зміни доповнюють Загальні правила новими нормами. Держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування мають:
- проходити професійне навчання, зокрема з питань етики та доброчесності;
- виявляти повагу до особистої гідності, життєвого шляху та бойового досвіду ветеранів та ветеранок, визнавати їх внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України;
- користуватись з відповідальністю штучним інтелектом, коли виконуватимуть посадові обов’язки;
- поважати права, свободи та гідність громадян, відповідати правилам етики, вимогам до обробки персональних даних та інформації з обмеженим доступом;
- не поширювати мову ворожнечі;
- належно ставитись до осіб, які проживали / проживають на тимчасово окупованих територіях України та територіях ведення бойових дій, внутрішньо переміщених осіб, ветеранів і ветеранок;
- розвивати навички англійської або іншої іноземної мови, необхідної для того, щоб виконувати посадові обов’язки;
- проявляти повагу до символіки територіальних громад;
- викладати інформаційні матеріали у форматах, що забезпечать доступність її сприйняття особами з інвалідністю, порушенням інтелектуального розвитку.
Керівники держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування повинні:
- забезпечувати робоче середовище з високим рівнем організаційної культури та антикорупційними механізмами;
- реагувати на етичні дилеми, які виникають у підлеглих та надавати своєчасні поради, як їх доброчесно вирішити.
Зміни також скасовують вимогу щодо політичної нейтральності для виборних посад місцевого самоврядування.
За інформацією НАЗК