Із середньомісячного заробітку мобілізованого утримуються членські профспілкові внески

Федерація професійних спілок України роз’яснила, чи утримуються членські профспілкові внески із зарплати члена профспілки, який проходить військову службу за призовом під час мобілізації

Федерація професійних спілок України роз’яснила, чи утримуються членські профспілкові внески із зарплати члена профспілки, який проходить військову службу за призовом під час мобілізації.

Відповідно до частини третьої статті 42 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» за наявності письмових заяв  працівників, які є членами профспілки, роботодавець щомісячно і безоплатно утримує із заробітної плати та перераховує на рахунок профспілки членські профспілкові внески працівників відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди в терміни, визначені цим договором. Роботодавець не має права затримувати  перерахування цих коштів.

Статутами всеукраїнських профспілок членські внески для працюючих членів профспілки встановлюється, як правило, в розмірі не менше 1% від місячного заробітку.

Враховуючи зміни, внесені Законом України від 20.05.2014 № 1275-VІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації» до КЗпП України (зокрема частини третьої  статті 119), мобілізований залишається у трудових відносинах з підприємством, тому роботодавець зобов’язаний нараховувати такому працівникові середньомісячний заробіток, проводити з нього всі необхідні відрахування до бюджету і страхових фондів, а також утримувати членські профспілкові внески та перераховувати їх на рахунок профспілки.

Окрім того, пунктом 2 Прикінцевих положень Закону № 1275 від 20.05.2014 передбачено, що дія частини третьої статті 119 КЗпП України в редакції цього Закону  поширюється на громадян України, які починаючи з 18 березня 2014 року були призвані на  військову  службу на  підставі  Указу  Президента  України  від 17 березня 2014 року № 303 «Про часткову мобілізацію», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію». Тому у разі, якщо роботодавець  звільнив працівника у зв’язку з проведенням мобілізації, у працівника виникає право на поновлення на роботі відповідно до вказаної вище норми Закону.

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55601

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1317

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2024 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
4839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді