Оплата «лікарняного» при роботі вахтовим методом

Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП (далі — ФСС) роз’яснила порядок обчислення середньої заробітної плати для надання матеріального забезпечення застрахованим особам, які працюють вахтовим методом

Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП (далі — ФСС) роз’яснила порядок обчислення середньої заробітної плати для надання матеріального забезпечення застрахованим особам, які працюють вахтовим методом.

ФСС нагадав, що пункт 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266 (далі — Порядок № 1266) передбачає, що сума страхових виплат застрахованій особі та оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється шляхом множення суми денної виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) залежно від страхового стажу, якщо його наявність передбачена законодавством, на кількість календарних днів, що підлягають оплаті.

ФСС зауважив, що законодавством передбачено оплату всіх календарних днів тимчасової непрацездатності, які припадають на період хвороби, а тому оплата здійснюється незалежно від графіку роботи підприємства (у т. ч. застрахованим особам, які працюють вахтовим методом).

Відповідно до пункту 3 Порядку № 1266 середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або страхові внески на відповідні види загальнообов’язкового державного соціального страхування, на кількість календарних днів зайнятості (відповідно до видів страхування: період перебування у трудових відносинах, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами, проходження служби, провадження підприємницької або іншої діяльності, пов’язаної з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин:

  • тимчасова непрацездатність;
  • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;
  • відпустка без збереження заробітної плати.

Порядок № 1266 не передбачає особливостей обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах застрахованим особам, які працюють на підприємстві вахтовим методом. Отже, визначений пунктом 3 Порядку № 1266 механізм обчислення середньої заробітної плати застосовується також і для розрахунку допомоги застрахованим особам, які працюють вахтовим методом. Аналогічну позицію висловило Мінсоцполітики в листі від 17.09.2015 № 529/18/99-15.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
15527

Фізіогноміка — сучасний нетрадиційний метод підбору персоналу

Сьогодні до нетрадиційних методів добору працівників вдається все більше роботодавців. Застосування новітніх підходів до підбору персоналу стає ключовим фактором успіху. Не ризикуйте своїм майбутнім, наймаючи випадкових людей, зробіть ставку на професіоналів, які допоможуть вам досягти амбітних цілей.
85

Гнучка форма зайнятості: адаптація до реалій ринку праці

Гнучка форма зайнятості — це один із зручних варіантів працевлаштування як для роботодавця, так і для працівника. Сучасні умови в Україні та необхідність виїзду за кордон значної кількості громадян працездатного віку спонукають до поширення гнучкої зайнятості, яка передбачає «розмивання» основних стандартів трудових правовідносин
96

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
512440

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
29917

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді