Внесено зміни до Порядку професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних

1 липня 2014 року набрав чинності спільний наказ Мінсоцполітики та МОН України від 23.05.2014 № 316/635, яким внесено зміни до Порядку професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних, затвердженого наказом Мінсоцполітики та МОН України від 31.05.2013 № 318/655 (далі — Порядок)

1 липня 2014 року набрав чинності спільний наказ Мінсоцполітики та МОН України від 23.05.2014 № 316/635, яким внесено зміни до Порядку професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних, затвердженого наказом Мінсоцполітики та МОН України від 31.05.2013 № 318/655 (далі — Порядок).

Нагадаємо, Порядок розроблено на виконання статті 35 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI. Замовником професійного навчання безробітних та їх стажування може виступати роботодавець, тому зміни варто проаналізувати.

Пунктом 2.3 Порядку передбачалось, що територіальний орган Державної служби зайнятості України (далі — територіальний орган) для проходження професійного навчання направляє безробітного до закладів охорони здоров’я для проходження попереднього медичного та наркологічного огляду, якщо правила прийому до професійно-технічних і вищих навчальних закладів вимагають надання відповідної довідки. Відтепер пункт 2.3 Порядку доповнено абзацом другим, яким визначається, що для реалізації цієї норми територіальні органи укладають договори з відповідними закладами охорони здоров’я та відшкодовують витрати для проходження такого огляду.

Попередня редакція пункту 2.4 Порядку передбачала лише безробітному, направленому на професійне навчання до навчального закладу не за місцем реєстрації його місця проживання чи перебування, компенсацію витрат на проїзд до місця розташування навчального закладу і у зворотному напрямку.

Після внесення змін всі безробітні, направлені на професійне навчання, мають право на компенсацію витрат на проїзд до місця навчання та у зворотному напрямку за кожен день навчання.

Безробітному компенсуються витрати на проїзд транспортом загального користування (в тому числі міським) (крім таксі) на підставі квитків або довідки транспортного підприємства про вартість проїзду при відсутності квитків, табеля відвідування занять безробітним за формою, наведеною у додатку 3 до Порядку, маршрутного листа за формою, наведеною у додатку 4 до Порядку, та у разі компенсації проїзду до місця проходження виробничого навчання (практики) відповідно до витягу з наказу навчального закладу про направлення його на виробниче навчання (практику).

Доповнено перелік поважних причин дострокового припинення безробітним професійного навчання, за наявності яких не доведеться відшкодовувати територіальному органу, з яким укладено договір на професійне навчання, суму витрат на професійне навчання, проїзд до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямку, проживання у період навчання безробітному (п. 2.10. Правил). Зокрема, такими причинами вважатимуться:

  • стан здоров’я безробітного, який має медичні протипоказання щодо продовження навчання за професією (спеціальністю, напрямом або галуззю знань) або працевлаштування за набутою професією (спеціальністю), що підтверджено документально;
  • призначення безробітній жінці допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • переїзд на постійне місце проживання в іншу місцевість;
  • призов на строкову військову або альтернативну (невійськову) службу;
  • отримання повістки про призов на навчальні або перевірочні та спеціальні збори;
  • призов громадян на військову службу під час мобілізації.

Слухачам, які навчалися з професій, пов’язаних із роботами на об’єктах з підвищеною небезпекою праці, що перебувають під наглядом спеціально уповноважених державних органів, разом із свідоцтвом про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації видаватиметься посвідчення встановленого зразка про допуск до роботи на зазначених об’єктах (пункт 2.11 Правил).

Про період професійного навчання, відповідно до пункту 2.12. Правил, навчальний заклад має внести запис до трудової книжки безробітного (за наявності) або видати довідку.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25779

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46130

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33713

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22637

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді