За яких умов вводиться посада завідувача бібліотеки загальноосвітнього навчального закладу

Профспілка працівників освіти України дає відповідь на запитання спілчан, коли можливе введення посади завідувача бібліотеки загальноосвітнього навчального закладу

Профспілка працівників освіти України дає відповідь на запитання спілчан, коли можливе введення посади завідувача бібліотеки загальноосвітнього навчального закладу.

Наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 № 1205 (зареєстровано в Міністерстві юстиції від 22 грудня 2010 р. за № 1308/18603) затверджено Типові штатні нормативи загальноосвітніх навчальних закладів.

Цим наказом керівникам загальноосвітніх навчальних закладів надано право у разі виробничої необхідності змінювати штати окремих структурних підрозділів або вводити посади (крім керівних), не передбачені штатними нормативами для даного закладу, в межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період.

Заміна посад працівників може здійснюватись лише в межах однієї категорії (педагогічного, господарсько-обслуговуючого тощо) персонал.

Типовими штатними нормативами передбачено, що посада завідувача бібліотеки вводиться в школах, що мають 11 і більше класів, посада бібліотекаря: 0,5 ставки – при кількості 5-10 або 25-29 класів; 1 ставка - при кількості 30 і більше класів.

Керівникам закладів доручено привести штатні розписи загальноосвітніх навчальних закладів у відповідність до цього наказу. При цьому, з метою економного і раціонального використання коштів та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.10.2008 N 943 «Про економію бюджетних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів» заборонено збільшувати чисельність працівників у закладах, що склалась на 01.09.2012.

Типові штатні нормативи загальноосвітніх навчальних закладів поширюються на усі типи загальноосвітніх навчальних закладів , крім шкіл-інтернатів усіх типів, спеціальних, санаторних шкіл, шкіл соціальної реабілітації та вечірніх (змінних) шкіл, та визначають максимальну кількість посад (штатних одиниць). Формування штатів шкіл передбачається з урахуванням їх контингенту учнів, кількості класів, режиму роботи, площ та санітарного стану приміщень, будівель і споруд.

У зверненні йде посилання на те, що учні першого класу навчаються на базі дошкільного навчального закладу. У пункті 3 Типових штатних нормативах загальноосвітніх навчальних закладів зазначено, що при визначенні штатного розпису школи кількість учнів шестирічного віку, навчання яких організовано в дошкільному навчальному закладі, не враховується.

Отже, посада завідувача бібліотеки загальноосвітнього навчального закладу може бути введена лише за наявності 11 і більше класів. При кількості класів від 5 до 10 може бути введена посада бібліотекаря на 0,5 ставки.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді