Експерти системи «Експертус Кадри» взяли участь в обговоренні шляхів подолання дискримінації у трудових правовідносинах

Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за підтримки Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні організовано і проведено експертну зустріч «Протидія дискримінаційним практикам у рекламі — запорука сталого розвитку країни»

Одним з центральних блоків для обговорення стали питання дискримінації в оголошеннях про вакансії, тексти яких складають роботодавці.

Аналіз європейського досвіду нормативно-правового регулювання заборони на публікацію дискримінаційних оголошень про вакансії, законодавства України та правозастосовної практики в контексті протидії поширенню дискримінаційних оголошень про працю дозволило учасникам заходу напрацювати рекомендації, які будуть внесені для розгляду суб’єктам законодавчої ініціативи.

Зокрема, це рекомендації з питань:
поширення серед роботодавців міжнародних стандартів щодо недискримінаційної реклами, інформації просвітницького характеру, що допоможе їм при складанні оголошень про вакансії уникати гендерної, вікової та інших проявів дискримінації;
кваліфікації текстів оголошень як дискримінаційних або недискримінаційних;
визначення умов, за яких можливе притягнення до відповідальності за публікацію дискримінаційних оголошень;
порядку застосування штрафних санкцій.

Журнал «Кадровик-01» як професійне фахове видання планує низку публікацій, у яких висвітлюватимуться питання, важливі для самоосвіти роботодавців та працівників кадрових служб, а також європейська практика і законодавчі новації в України.

Експертні напрацювання будуть розміщені і в системі «Експертус Кадри».

До відома

Права громадян на захист від проявів дискримінації у сфері зайнятості населення визначені статтею 11 Закону України від 05.07.2012 № 5067-VI «Про зайнятість населення».

Так, зокрема, забороняється в оголошеннях (рекламі) про вакансії зазначати обмеження щодо віку кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі, висувати вимоги, що надають перевагу одній із статей, а також вимагати від осіб, які працевлаштовуються, надання відомостей про особисте життя.

Обмеження щодо змісту оголошень (реклами) про вакансії (прийняття та роботу) та відповідальність за порушення встановленого порядку їх розповсюдження встановлюються статтею 24-1 Закону України від 03.07.1996 № 270/96-ВР «Про рекламу».

Розмір штрафу за дискримінаційні оголошення про вакансії становить 10 мінімальних заробітних плат. Наразі уповноважені державні органи працюють над проектом нормативно-правового акту, що регламентуватиме порядок накладання вказаного штрафу.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді