Держпраці перевірятиме відповідність назв посад за атестованими робочими місцями Класифікатору професій

Інспектори з праці перевірятимуть і відповідність виконуваних робіт — обов’язкам за кваліфікаційними характеристиками.

Держслужба України з питань праці оприлюднила проект наказу Мінсоцполітики «Про затвердження Порядку здійснення контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці та правильністю застосування списків на пільгове пенсійне забезпечення» (далі — проект Порядок).

Проектом Порядку визначено майбутню процедуру здійснення контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці (далі — атестація) та правильністю застосування списків № 1 та № 2 на пільгове пенсійне забезпечення (далі — Списки) на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від їх форм власності, виду діяльності, господарювання, та у фізичних осіб, які використовують найману працю.

Право на проведення перевірок матимуть посадові особи Держпраці та її територіальних органів, посадовими інструкціями яких передбачено повноваження державного інспектора з питань праці.

Перед початком перевірки інспектор повинен буде пред’явити роботодавцю службове посвідчення та надати копію доручення на її проведення.

Вимога інспектора про надання роботодавцем для ознайомлення документів та/або їх копій чи витягів з документів, доступу до приміщень  організації робочого місця подаватиметься у письмовій формі та буде обов’язковою для виконання роботодавцем.

Для оцінки якості проведення атестації робочих місць за умовами праці інспектор перевірятиме відповідність її проведення вимогам законодавства, чинного на момент атестації.

Для оцінки правильності застосування роботодавцями Списків № 1 і № 2 інспектор праці перевірятиме:

  • відповідність внесених записів про найменування професій і посад    у документах кадрового обліку та трудових книжках працівників Класифікатору професій та Списків № 1 та № 2 (чинних на момент проведення атестації);
  • наявність у переліку робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад усіх категорій працівників, яким за результатом атестації підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах;
  • відповідність робіт, виконуваних працівниками, яким за результатом атестації підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах, роботам, зазначеним у довідниках кваліфікаційних характеристик професій та посад працівників.

При наявності порушень інспектор праці аналізуватиме матеріали перевірки, вноситиме припис та вживатиме заходів щодо притягнення винної в допущенні порушень посадової особи до відповідальності.

Якщо перевірку проведено за заявою роботодавця, його не притягнуть до відповідальності. Також роботодавця не притягнуть до відповідальності якщо він виконає вимоги припису у встановлений термін.

За інформацією Управління Держпраці у Черкаській області

Аби якісно провести атестацію робочих місць за умовами праці, скористайтесь рекомендаціями експертів журналу "Кадровик-01"

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікатор професій: чинний

Національний класифікатор України «Класифікатор професій» призначений для застосування всіма роботодавцями під час підготовки штатного розпису чи для запису про роботу у трудові книжки працівників. У статті ви знайдете відповідь на такі питання: як працювати з Класифікатором професій та здійснювати пошук по цьому Класифікатору, для чого необхідний діючий Класифікатор професій, як працює класифікатор професій «пошук по назві»?
184549

Зміна № 13 до Класифікатора професій — огляд

Затверджено Зміну 13 до Класифікатора професій ДК 003:2010 (наказ Мінекономіки від 16.01.2024 № 1410). Огляд показав, що Зміна 13 до Класифікатора професій стосується, здебільшого, професій IT-галузі. Детальний огляд Зміни 13 до КП — у цій статті.
2147

Зміна № 12 до Класифікатора професій: огляд змін

Наказом Мінекономіки від 23.06.2023 № 6312 була затверджена Зміна 12 до Класифікатора професій ДК 003:2010. У матеріалі проведемо огляд та аналіз чинних змін, розберемося, які професії виключили, змінили і додали в Класифікатор професій
1771

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді