Підсобний робітник у Класифікаторі професій

UA RU
У трудових книжках часто-густо натрапляємо на запис: Прийнятий різноробочим. Є варіації зі спробами «адаптувати» під українську мову: Прийнятий різноробом. Утім, у Класифікаторі професій ані різнороба, ані різноробочого немає.

Класифікатор професій ДК 003:2010 затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327 (КП), містить професійну назву роботи «Підсобний робітник» з кодом 9322. Професія належить до розділу 9 «Найпростіші професії» КП. Клас — 93 «Найпростіші професії у видобувних галузях, будівництві, промисловості та на транспорті», підклас Найпростіші професії в промисловості (інші, крім складальних, ручні роботи)».

Пошук по Класифікатору професій онлайн ➤

Чим має займатися підсобний робітник?

Кваліфікаційну характеристику для підсобного робітника вміщено у Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» ДКХП (наказ Мінпраці від 29.12.2004 № 336).

Так, підсобний робітник може:

  • виконувати підсобні та допоміжні роботи на виробничих дільницях та будівельних майданчиках, складах, базах, коморах тощо;
  • виконувати вантаження, вивантаження, переміщення вручну та на візках (вагонетках) і укладання вантажів різних видів: рулонні матеріали, паркет у пачках, ящики, бочки, картон, папір, фанеру, пиломатеріали тощо, сипкі непиловидні матеріали (пісок, щебінь, гравій, шлак, вугілля, сміття, деревна тирса, металева стружка та інші відходи виробництва), скло, пляшки, пляшки з рідиною, вогненебезпечні та отруйні речовини тощо, пиловидні матеріали (розсипний цемент, мелене вапно, гіпс тощо);
  • перевозити усі вантажі на візках, а також на підводах і санях із кінною тягою;
  • підкочувати колісні пари до верстатів для обточування і візків рухомого складу до локомотивів та вагонів;
  • очищати території, дороги, під’їзні шляхи;
  • прибирати цехи, будівельні майданчики та санітарно-побутові приміщення;
  • мити підлогу, вікна, тару, посуд, деталі та вироби.

Підсобний робітник повинен знати:

  • норми та правила вантаження і транспортування вантажів;
  • способи вантаження, вивантаження, переміщення та укладання вантажів, які потребують обережності; будову тари та способи закріплення вантажів, що перевозяться;
  • порядок оформлення приймально-здавальних і супровідних документів;
  • порядок сортування вантажів.

    Кваліфікаційні вимоги до підсобного робітника

    Щоб працювати за цією професією достатньо загальної середньої освіти. Варіант — початкова загальна освіта та професійна підготовка на виробництві. Вимог до стажу роботи ДКХП не висуває.

    Градації розрядів за цією професією нині немає. Їх скасували у 2003 році.

    Застосування професії та аналоги в інших сферах

    «Підсобний робітник» — це назва професії, яку застосовують переважно у промисловості. В інших сферах КП передбачає низку професій з подібними функціями.

    Добираючи назву для «підсобного працівника», подивіться, чи не містить КП професійну назву роботи з підсобними функціями саме для Вашої сфери діяльності.

    Підсобний робітник у Класифікаторі професійКадровики запитують, як визначити, чи можна професію застосувати у сфері діяльності підприємства

    Наприклад, Агро(еко)садиби можуть використовувати професійну назву роботи «Робітник з надання послуг у сфері сільського туризму» з кодом КП 9132.

    У підкласі КП 9132 «Підсобні робітники та прибиральники в конторах, готелях та інших установах» також вміщені базові професійні назви робіт з кодом 9132: Кухонний робітник, Мийник посуду.

    Завдання кухонного робітника та мийника посуду визначені Випуском 65 «Торгівля та громадське харчування» ДКХП.

    Кухонний робітник

    Мийник посуду

    • доставка готової продукції до місця роздачі або до експедиції;
    • встановлення на підноси столових приборів, хліба, тарілок з холодними закусками, стаканів з напоями тощо;
    • вмикання електричних газових котлів, шаф, кип’ятильників тощо;
    • збирання харчових залишків
    • миття столового та кухонного посуду;
    • приготування мийних розчинів;
    • доставка чистого посуду, приборів до столів;
    • прибирання приміщення мийки та утримання його у належному санітарному стані тощо

    Кваліфікаційні вимоги до обох професій однакові та передбачають: базову або початкову загальну середню освіту та індивідуальне чи курсове навчання на виробництві.

    Увага! Деякі підприємства у сфері громадського харчування вводять до штатних розписів помічників кухаря. Така назва не узгоджуватиметься з КП. Коректний варіант – Кухонний робітник (або Мийник посуду – залежно від того, чим займатиметься «помічник»).

    У сфері торгівлі та послуг є підклас 916 «Збирачі сміття та подібні до них чорнороби», а у підкласі 9161 «Збирачі сміття» КП є базова професійна назва роботи з кодом 9161 «Робітник з благоустрою». Можливі завдання згідно з Випуском 1 ДКХП:

    • видаляти нечистоти та тверді осади з вигрібних ям і каналізаційних колодязів вручну за допомогою черпака;
    • приймати асенізаційні машини та обози на зливній станції (пункті) і наглядати за зливанням;
    • приймати машини зі снігом на сніговому звалищі і сніготопці з визначенням місця для розвантаження снігу;
    • знешкоджувати міські тверді гнильні відходи на звалищі шляхом покривання їх ізолюючим шаром землі;
    • створювати умови, які забезпечують загибель хвороботворних мікробів і перешкоджають розмножуванню мух;
    • обмежувати можливості доступу гризунів до відходів і усуває неприємні запахи;
    • спалювати трупи тварин і сміття;
    • відкривати і закривати кришки каналізаційних колодязів та вигрібних ям;
    • дезінфікувати вигрібні ями, звалища та приміщення зливних станцій (пунктів);
    • контролювати і вести облік кількості доставленого снігу або рідких нечистот;
    • оформляти дорожні документи.

    Що має знати робітник з благоустрою:

    • санітарні правила з прибирання нечистот, улаштування та експлуатації звалищ і сніготопок;
    • порядок дезінфекції вигрібних ям та звалищ;
    • методи знешкодження твердих відходів;
    • правила ветеринарно-санітарного нагляду за знищенням трупів тварин;
    • порядок оформлення дорожніх документів;
    • правила протипожежного захисту.

    Вимог до стажу роботи для робітника з благоустрою не висувається.


    Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

    зміст

    Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

    Запрошуємо на святковий Вебінар до Дня кадровика, який відбудеться 26 квітня. Спікери: Ірина Житкова, Ірина Матійко, Ольга Догадіна, Олена Петровська, а також Юлія Видиборець з інформацією про новий мобілізаційний закон — головні зміни. Ще у програмі — накопичення щорічної відпустки мобілізованому, оплата лікарняного суміснику, виплата лікарняного по вагітності та пологах при ускладнених пологах, обчислення спеціального стажу медикам. Також експерти розкажуть про альтернативні способи обміну кадровими документами під час воєнного стану, як вивести на роботу працівників, звільнених зі строкової військової служби та дадуть відповіді на гарячі питання персонального військового обліку

    Щоб переглянути святковий вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

    Вебінар до дня кадровика

    Останні новини

    Усі новини

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді