Служба управління персоналом має 10 днів на перевірку факту подання е-декларацій держслужбовцями

НАЗК визначилось із порядком перевірки поданих електронних декларацій та форми повідомлення про випадки неподання (несвоєчасне подання) декларацій

Рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції (далі — НАЗК) від 06.09.2016 № 19 (далі — Рішення № 19) затверджено Порядок перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII (далі — Закон № 1700) та повідомлення НАЗК про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій (далі — Порядок № 19).

Окрім того, державні органи, органи влади АРК, органи місцевого самоврядування, а також юридичні особи публічного права, у яких працюють (працювали) особи, що згідно зі статтею 50 Закону № 1700 займають відповідальне та особливо відповідальне становище і зобов’язані були до 01.11.2016 подати щорічні декларації за 2015 рік, зобов’язані перевірити факт подання такими суб’єктами декларування зазначених декларацій протягом 10-ти календарних днів з дня набрання чинності Рішенням № 19.

Насамперед Порядком № 19 визначено, що припиненням діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, є день видачі трудової книжки суб’єкту декларування, із зазначенням підстав такого припинення.

Перевірка факту подання декларацій та повідомлення НАЗК про випадки неподання чи несвоєчасного подання декларацій покладаються на уповноважений підрозділ (особу) з питань запобігання та виявлення корупції органу, в якому працює (працював) суб’єкт декларування, або інший структурний підрозділ такого органу (далі — відповідальний підрозділ), визначений керівником органу.

Порядком № 19 визначено строки перевірки факту подання декларації відповідальним підрозділом, що здійснюватиметься шляхом пошуку та перегляду інформації в публічній частині Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на офіційному веб-сайті НАЗК:

  • щорічні декларації суб’єктів декларування — протягом 10-ти робочих днів з граничної дати подання таких декларацій;
  • декларації суб’єктів декларування, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, — упродовж 5-ти робочих днів з дня такого припинення; якщо припинення зазначеної діяльності відбулося з ініціативи керівника органу, в якому працював суб’єкт декларування, — упродовж 5-ти робочих днів після спливання строку в 20-ть робочих днів з дня, коли суб’єкт декларування дізнався чи повинен був дізнатися про таке припинення;
  • декларації суб’єктів декларування, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, — протягом 10-ти робочих днів з граничної дати подання таких декларацій наступного за звітним року, у якому було припинено таку діяльність;
  • декларації суб’єктів декларування, які є особами, що претендують на зайняття посад, зазначених у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 Закону № 1700, — до призначення або обрання особи на посаду.

У випадку встановлення факту неподання чи несвоєчасного подання декларацій суб’єктами декларування відповідальний підрозділ органу, в якому працюють (працювали) суб’єкти декларування, упродовж 3-х робочих днів з дня виявлення такого факту має надіслати повідомлення НАЗК на адресу електронної пошти, зазначену на його офіційному веб-сайті, та засобами поштового зв’язку (рекомендованим листом з повідомленням про вручення).

Зазначене повідомлення надсилає орган, в якому працюють (працювали) суб’єкти декларування, окремо за кожним фактом такого неподання чи несвоєчасного подання.

Надалі НАЗК письмово повідомлятиме таких суб’єктів про факт неподання декларації за адресою зареєстрованого місця його проживання, що вказана в останній поданій таким суб’єктом декларації, або за адресою, зазначеною у повідомленні про встановлення факту неподання чи несвоєчасного подання декларації. Суб’єкти декларування повинні протягом 10-ти днів з дня отримання такого повідомлення подати декларацію.

У разі встановлення факту неподання декларації суб’єктом декларування НАЗК письмово повідомляє про це керівника органу, в якому працює (працював) відповідний суб’єкт декларування, та спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.

Рішення № 19 чинне з 18.11.2016.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63977

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40266

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563319

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44270

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді